POLÍTICA
ESTRASBURG - 26 octubre 2016 2.00 h

Tremosa porta els casos de Mas i Coma a la UE

 L'eurodiputat del PDECat critica al Parlament Europeu els processos contra l'expresident i l'edil de la CUP de Vic

REDACCIÓ - ESTRASBURG

L'eurodiputat del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat), Ramon Tremosa, va denunciar ahir al Parlament Europeu que l'expresident de la Generalitat Artur Mas i el regidor de la CUP a Vic Joan Coma estan immersos en processos judicials per la seva implicació en el procés independentista. Ho va fer durant el ple de l'eurocambra a Estrasburg, que se celebra un cop al mes, on va reclamar a les institucions europees que “reaccionin per protegir la democràcia arreu de la Unió Europea”.

“Tothom es queixa d'Hongria i Polònia, però la qüestió real és si aquesta cambra està preparada per lluitar pels drets fonamentals també a l'Europa occidental”, va plantejar davant la resta d'eurodiputats, i va posar com a exemple que “a l'Estat espanyol el Tribunal Constitucional està presidit per un exmembre del PP”. En el seu relat, va citar els casos d'Artur Mas, que viu un “judici polític” per haver organitzat el procés participatiu del 9 de novembre del 2014, i de Joan Coma, a qui “demanen vuit anys de presó només per un discurs independentista fet al seu ajuntament”.

Tremosa va sumar a la seva petició una pregunta escrita a la Comissió Europea en què li demana si considera que el sistema judicial espanyol vulnera, amb aquestes actuacions, el dret a la llibertat d'expressió i si emetrà una opinió formal, com ha fet amb Polònia sobre la situació de l'estat de dret a l'Estat espanyol.

Tot plegat, el dia en què hi havia un debat parlamentari sobre la possibilitat d'establir un mecanisme de control de la situació dels drets fonamentals a cadascun dels estats membres de la UE.

Durant el ple, l'eurodiputada neerlandesa Sophie in't Veld va presentar una iniciativa perquè la Comissió proposi, abans del setembre del 2017, un pacte de la Unió per la democràcia, l'estat de dret i els drets fonamentals que suposi la publicació d'un informe amb la situació que es viu a cadascun dels estats membres, una iniciativa que, segons l'eurodiputada, vol garantir que “els valors fonamentals es respectin arreu de la UE”.

LA FRASE

La qüestió és si la cambra està preparada per defensar drets fonamentals també a l'Europa occidental
Ramon Tremosa
EURODIPUTAT DEL PDECAT

LES XIFRES

10
anys
d'inhabilitació ha demanat la fiscalia contra l'expresident de la Generalitat Artur Mas per la consulta del 9-N.
8
anys
de presó podria afrontar el regidor de la CUP de Vic Joan Coma, acusat d'una presumpta incitació a la sedició.