Tendències

Bauzá relleva la consellera i manté el trilingüisme

El Govern balear recorre la sentència contra el seu projecte

Edició impresa Tendencias | 27/09/2014 - 00:00h

Núria Felip
Palma de Mallorca
MONTSERRAT T DIEZ / EFE

El president del Govern balear manté el trilingüisme -o tractament integrat de llengües (TIL)- a les aules, però destitueix la seva responsable d'Educació, Joana Maria Camps, per "canviar la dinàmica" de la conselleria. José Ramon Bauzá (PP) busca desvincular així la seva decisió de l'anul·lació judicial del decret del TIL i la suspensió de l'ordre per a implantar-la.

El fet de recórrer les sentències i interlocutòries que ha dictat aquesta setmana el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears tombant el projecte lingüístic de l'Administració balear no és, segons Bauzá, un acte de "prepotència" ni una reacció "il·legal", sinó una simple utilització de totes les eines que l'Estat de dret ofereix per complir amb el seu compromís electoral, que és l'aplicació del trilingüisme.

"Seria un caos no continuar amb un curs que ha començat amb normalitat", va subratllar el president balear, el qual va agrair la feina de Joana Maria Camps al capdavant de la Conselleria d'Educació, malgrat que el seu gabinet no li va permetre parlar amb els mitjans després d'assistir a l'acte de presa de possessió de la seva successora. La portaveu del Govern i fins ahir consellera d'Administracions Públiques, Núria Riera, serà la substituta de Camps, i representa el tercer canvi al capdavant d'Educació aquesta legislatura. El primer en ocupar la cartera va ser Rafel Bosch, únic conseller dels tres en el càrrec amb experiència al sector educatiu.

Juan Manuel Lafuente ocuparà el lloc de Riera, la qual, encara que s'ha mostrat disposada a dialogar amb l'Assemblea de Docents -que lidera la lluita contra el TIL i les retallades en educació a les Balears-, ha matisat que "la negociació efectiva" s'ha de fer amb els representants sindicals a la corresponent taula sectorial, on a l'assemblea se li va negar representació. La consellera d'Educació es reunirà avui amb el seu gabinet després d'iniciar, ahir, una ronda de contactes amb els sindicats per fixar un calendari. L'oposició, que havia demanat en repetides ocasions la dimissió de Camps i el seu equip, s'ha mostrat satisfeta de la destitució, tot i que adverteix que "el canvi de cares no solucionarà el conflicte educatiu", que necessita "un canvi de polítiques", en paraules de la líder socialista a les illes, Francina Armengol.

"No estem contents", va dir ahir la diputada de la coalició MÉS, Fina Santiago. "Riera va gestionar que els funcionaris de la comunitat no tinguin l'obligació de saber la llengua pròpia de les illes", afegeix, perquè la va rebaixar a mèrit en la reforma del sector públic que ha dut a terme el Govern Bauzá.

L'Assemblea de Docents considera "mort" el TIL després que el Tribunal Superior de Justícia de les Balears l'hagi anul·lat i insta els centres que ja tinguin un projecte d'aquestes característiques aprovat a tornar al pla anterior d'immersió lingüística negociat en els claustres de professors. "El TIL ha provocat el caos a les aules", assegura el seu portaveu, Iñaki Aicart, que ha demanat a Riera que aclareixi la situació.