Si algú de l'ANC va a la llista única, haurà de deixar l'entitat

Els seus estatuts no permeten que ningú vagi sota sigles de partits i es podrien modificar en cas que tiri endavant la candidatura unitària

Divisió d'opinions a les territorials sobre el manteniment del full de ruta

27/11/14 02:00 BARCELONA - REDACCIÓ
Una perspectiva de l'assemblea general que va fer l'ANC a Tarragona el mes d'abril passat Foto: ELISABET MAGRE.

Els estatuts de l'ANC no permeten que els seus membres figurin en cap llista electoral. Arran de la proposta de llista unitària i el full de ruta que va presentar dimarts Artur Mas, membres de l'entitat podrien arribar a plantejar-se formar-ne part. Això podria arribar a través de dues vies: o bé una modificació dels estatuts o mitjançant dimissions, de manera que aquestes persones es desvincularien de l'entitat si la candidatura única acabés essent realitat.

Aquest és un dels temes que es plantejaran en el consell territorial, sectorial i exterior de l'ANC que es farà dissabte a Cornellà de Llobregat. Segons han explicat a El Punt Avui algunes agrupacions territorials, en la trobada es pretén plantejar la possibilitat del canvi d'estatuts, però deixant clar que, tant una possibilitat com l'altra, només serien viables si els partits renunciessin a les sigles i la candidatura incorporés personalitats de la societat civil. Així, si la candidatura de país finalment incorporés algú vinculat a l'ANC, aquesta persona hauria de desvincular-se completament de l'entitat. Això o el canvi dels estatuts per permetre-ho, sempre que es tracti d'una candidatura sense cap identificació partidista. Aquesta operació no s'ha plantejat en totes les territorials. Per exemple, al Maresme no se n'ha parlat, mentre que en d'altres, com ara la de Girona, s'ha debatut. La intenció, doncs, és que no es vinculi l'ANC a cap opció política i que es mantingui, així, la transversalitat de l'entitat.

Un altre dels temes que s'han de parlar a Cornellà és si l'ANC manté el full de ruta. A l'abril, l'entitat va concretar que, si hi havia candidatura unitària, seria l'única opció a la qual donarien suport. Després del procés participatiu del 9-N –que no és la consulta definitiva que tant l'ANC com Òmnium Cultural havien reclamat–, l'escenari ha canviat, i ara l'interrogant se centra en si cal mantenir només el suport a la llista única o si també s'ha de donar suport a les diverses candidatures que es puguin crear, sempre que aquestes portin la independència de Catalunya en el programa. Les territorials estan dividides entre les dues possibilitats, d'acord amb el sondeig fet per aquest diari. A les comarques gironines, la possibilitat de validar més d'una llista es va imposar.

En canvi, l'ANC de Lleida va acordar mantenir el full de ruta i apostar per una llista única, però no es tanca en banda a donar suport a més d'una llista si no és possible la unitària. La presidenta, Dolors Ciutat, hi afegeix que aquesta segona opció la valoren per les sensibilitats “a flor de pell” dels partits en els aspectes socials, que és el que diferencia les formacions sobiranistes. Tot i això, hauria de quedar “molt clar i de manera contundent” a les llistes separades l'aposta per la independència. Per la seva banda, Neus Espunya, coordinadora de l'ANC a l'Hospitalet del Llobregat, afirma que la proposta d'una llista unitària de Mas es correspon amb la unitat que es reclamava.

Des de l'ANC del Vallès Occidental, segons va explicar el coordinador, Manel Porta, es va traslladar a la comissió permanent (abans del discurs de Mas de dimarts) que de manera prioritària defensen una candidatura unitària, tot i que la veuen difícil. Si no pot ser possible, i van per separat, la posició és donar suport a totes les candidatures que portin la independència dins del seu programa.

Pel que fa a l'ANC de Sabadell, van concloure que cal mantenir la proposta de candidatura unitària sempre que sigui possible, però s'opta per utilitzar la terminologia de via preferent, més que la d'únicament. La coordinadora local, Montserrat Chacón, admetia que la qüestió va plantejar molts matisos, però que un 56% dels assistents van defensar que es mantingui aquest punt del full de ruta.

A les comarques del Camp de Tarragona la posició més estesa dels representants de l'ANC és que no posaran frens a cap alternativa que condueixi a la independència: “La candidatura unitària, de país i sense partidismes és la que sembla la millor opció, però no ens tancarem en banda i donarem suport a tot tipus d'accions que ens permetin avançar cap a la independència”, segons Gilbert Frigola, responsable de l'ANC de la regió IV (Tarragonès, Alt Camp, Baix Camp, Conca de Barberà i Priorat). Però hi ha uns condicionants: “El dret a decidir ja l'hem conquerit nosaltres mateixos, ara volem més.”

El debat sobre la llista unitària també s'ha dut a terme municipi a municipi a les Terres de l'Ebre i hi ha diversitat d'opinions, segons el president de l'ANC de les Terres de l'Ebre, Manel Alves. La portaveu del secretariat del Maresme, Marta Encuentra, explica que en el debat posterior al 9-N que es va fer a cada territorial de la comarca l'aposta per la candidatura única va ser majoritària i es va reforçar l'objectiu de treballar pel full de ruta traçat. “El missatge donat pel president Mas d'un país de tots s'adiu de ple amb les aspiracions de l'assemblea”, destaca, i hi afegeix que “escoltar la societat civil, que ha dut el pes del procés, és imprescindible”.

Aquesta informació ha estat elaborada per:

J. Tort, C. Filella, J. Alemany, M. Miralles,L. Moreso, T. Màrquez i D. Brugué.

La proposta de Mas és difícil de rebutjar, per Forcadell

La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, va assegurar ahir que la proposta de Mas és “molt valenta i molt difícil de rebutjar”, i va fer notar que s'adiu bastant amb el calendari que s'havia plantejat l'entitat. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Forcadell va fer una crida al diàleg i a la unitat entre partits perquè se sumin a la proposta de Mas. Forcadell va destacar la necessitat de continuar treballant per construir les estructures d'estat, com per exemple una agència tributària pròpia, ja que “no es pot declarar la independència si el tema econòmic no està resolt”. També va insistir en la necessitat de “reflexionar” després del full de ruta marcat per Mas i de buscar acords entre partits polítics.

En la mateixa entrevista, la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, va destacar que Catalunya ha començat a fer un “tram essencial cap a la intendència” i també va demanar la “màxima unitat possible”. Per Casals: “Des de la societat civil ho tenim més fàcil perquè la nostra feina és eixamplar la majoria pel sí a la independència.” Els partits, va dir, ho tenen més difícil perquè han de combinar els interessos de partit amb els de país, però veu “inimaginable” que no s'arribi a una entesa. El president de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal, va proposar en la mateixa intervenció radiofònica que Forcadell i Casals encapçalin la llista “si fa falta”.

Darrera actualització ( Dijous, 27 de novembre del 2014 02:00 )