Rajoy embolica amb la data del 27-S per a les estatals

El president espanyol subratlla que té intenció de fer-les a finals d'any, però no tanca del tot la porta a avançar-les

Aprofita per tornar a desmentir el caràcter plebiscitari dels comicis catalans

28/04/15 02:00 MADRID - MONTSE OLIVA

“Sap el que són unes eleccions plebiscitàries?” “Les que no celebrarà Catalunya el 27-S”, responia Mariano Rajoy, que va arrencar una rialla d'una part del públic que ahir va acudir a escoltar-lo en una conferència col·loqui organitzada per Europa Press a Madrid. El president espanyol va voler deixar clar que aquests tipus de comicis “no existeixen” i va insistir que Artur Mas “ha de dir la veritat als ciutadans” sobre el caràcter de la futura convocatòria a Catalunya, però no va ser tan precís a l'hora de concretar si té intenció de fer coincidir aquests comicis amb les eleccions estatals que s'han de celebrar enguany. Així, davant la pregunta directa sobre si les dues cites a les urnes compartiran la mateixa data, Rajoy subratllava que no descartava “absolutament res”, si bé de seguida afegia: “Tots els que em coneixen saben que entre els meus innumerables defectes no hi ha fer cosetes a curt termini. No ho he fet mai i tampoc no ho faré ara.” En la resposta, el líder del PP semblava que deia una cosa i la contrària. Per tot plegat, i en vista de la insistència del presentador, Rajoy, en to humorístic, insistia que no ho havia descartat –“per no tancar-me la porta”–, però que la intenció “és celebrar-les a finals d'any”.

La polèmica sobre la data de les estatals s'uneix a la que la setmana passada va generar el president de la Generalitat quan, en una entrevista a El Punt Avui TV, suggeria que el 27-S s'aguantava per un fil. I, de fet, un dels elements que s'havien posat damunt la taula és la possibilitat que Rajoy decidís avançar el seu calendari electoral. Des de l'executiu espanyol s'ha estudiat la viabilitat del 27-S amb l'objectiu de dinamitar els comicis catalans, a banda de constatar les dificultats que té el PP per, enmig de la corrupció, col·locar el discurs de la recuperació i els mals pronòstics que auguren els sondejos, amb una estampida de vots que anirien a parar a Albert Rivera. Tot i així, Rajoy no creu que el PP estigui en crisi i ell mateix reiterava que té intenció de repetir com a cap de cartell. “Vull ser candidat. Confiïn en mi, els anirà bé”, deia.

Des d'ERC, la portaveu Anna Simó va voler replicar les afirmacions de Rajoy assegurant que qui decidirà si són o no plebiscitàries seran els catalans i no ell, i afegia que si coincideixen amb les espanyoles demostrarà que “qui marca l'agenda de l'Estat és la quantitat amplíssima de catalans que volen decidir el seu futur”. També des del PSC, la portaveu Esther Niubó concloïa que els dos comicis han d'arribar “com més aviat millor”.

Rajoy, que es troba en fase expansiva a causa de la proximitat electoral, és la primera vegada que participa en un fòrum d'aquestes característiques des que ocupa La Moncloa, i ho va aprofitar per tornar a vendre recuperació, anunciant que el enguany el PIB pot créixer unes dècimes més del previst i arribar al 2,9%. Ja en el torn de preguntes, no va voler dir res sobre el cas que afecta Rodrigo Rato, més enllà de recordar que al seu moment “va fer una bona gestió”.

LES FRASES

[Sobre fer coincidir les estatals amb el 27-S] Entre els meus innumerables
defectes, no hi ha
fer cosetes
a curt termini
S'han de deixar les coses molt clares i
s'ha de dir la veritat als ciutadans: que
les eleccions plebiscitàries
no existeixen
Ningú que pugui ser president d'Espanya avui o demà acceptarà discutir sobre la sobirania nacional
i la igualtat de tots
els espanyols
A hores d'ara no veig possible una reforma de la Constitució;
no hi ha cap mena
de consens
Mariano Rajoy
PRESIDENT DEL GOVERN ESPANYOL
Darrera actualització ( Dimarts, 28 d'abril del 2015 02:00 )