POLITICA
BARCELONA - 28 abril 2016 2.00 h

La justícia arxiva el cas dels DNI dels jutges pro consulta

 L'Audiència de Madrid afirma que els policies estan autoritzats a accedir a aquests documents i que “no s'ha aclarit qui els va filtrar”

 Drets denuncia que el cas es tanca “per motius polítics”

M.PIULACHS - BARCELONA

L'Audiència de Madrid ha arxivat la causa penal per dirimir qui va filtrar la foto de vint-i-dos dels trenta-tres jutges catalans que van signar el manifest pel dret a decidir, la foto del DNI dels quals va sortir a La Razón el 2014. Amb aquesta resolució, el tribunal avala l'arxivament de la denúncia, dictada pel titular del jutjat d'instrucció número 15 de Madrid. L'associació Drets va assegurar ahir que la causa es tanca “precipitadament i per motius polítics”.

En el recurs a l'Audiència, l'advocada dels jutges, Eva Labarta, exposava que faltaven diligències per aclarir quin cap policial havia filtrat les fotos, i demanava que declarés com a investigat el cap superior de la Policía Nacional a Barcelona, Agustín Castro Abad, a qui dos agents van admetre que havien donat l'informe dels jutges després de consultar la base de dades del DNI. I també el superior de la comissaria d'Alcalá de Henares, perquè des d'allà es va consultar el DNI del magistrat Francesc Uría.

La secció tercera de l'Audiència de Madrid respon ara que consultar arxius informatitzats, com ara la base de dades del DNI, com ho van fer sis agents de la policia no és cap delicte contra la intimitat dels jutges perquè “aquests agents tenien l'autorització dels seus superiors”, i hi afegeix: “En la captura de les fotografies no consta que hi havia l'ànim per a la seva difusió.”

Pel que fa al sospitós de filtrar les fotos dels jutges a La Razón, el tribunal també sosté que “en la causa no hi ha cap dada que indiqui que el cap superior de la policia a Barcelona, el senyor Castro Abad, fos el filtrador”, malgrat que era el sol·licitant d'aquest informe intern, en el qual –indica l'Audiència– es volia “comprovar si eren certes les identitats i la professió de les persones que firmaven un manifest en defensa de la legalitat de la consulta a Catalunya”. L'Audiència hi afegeix que, si realment es va filtrar l'informe dels jutges, “podria donar lloc a una acció disciplinària contra Castro Abad [per no haver-ho evitat], però no constitueix cap infracció penal”.

Dret a la informació

L'acusació, exercida per Eva Labarta i l'Associació Democràcia i Justícia, sempre ha sostingut que, per saber si eren jutges els signants del manifest, només calia trucar al Consell General del Poder Judicial. Pel que fa al director de La Razón, Francisco Marhuenda, el tribunal assegura que la seva decisió de publicar la foto dels 33 jutges, amb fotos extretes del seu DNI, “no és constitutiva de delicte perquè l'empara el dret a la informació”.

LA FRASE

Cap dada indica que el filtrador de les fotos dels DNI dels denunciants sigui el cap policial, Agustín Castro Abad
Audiència de Madrid