Convocats a exercir la democràcia

28/09/14 02:00 -

El cent vint-i-novè president de la Generalitat de Catalunya va convocar ahir els catalans a les urnes en un exercici de sobirania nacional sense precedents. No pas perquè no n'hi hagi antecedents, sinó perquè mai el president de Catalunya havia tingut tant suport polític i ciutadà quantificable al darrere.El president Artur Mas va signar ahir el mandat de tot un poble. El fruit d'un llarg procés de suma de voluntats, polítiques i ciutadanes, que s'ha anat teixint treballosament amb cohesió, diàleg i esperit pacífic. El 9-N és la culminació d'una experiència política fabulosa, d'un quinquenni excepcional en què la població ha combinat
l'exigència i el suport als seus dirigents per afrontar el repte polític més ambiciós en molts segles.

Catalunya està avançant amb una cohesió encomiable, tan destacada que compagina d'una manera altament responsable la discrepància profunda en el camí a seguir i la disputa política de partits ideològicament allunyats però que saben actuar amb prou sentit d'estat, sentit d'estat que no és altra cosa que el respecte de la voluntat democràtica majoritària i, també, de la necessitat imperiosa d'un país d'alliberar-se d'un ofec polític, cultural, lingüístic i econòmic cada cop més desvergonyit d'un Estat espanyol que no entén altra cosa que no sigui el nacionalisme espanyol i l'organització política uniformitzadora.

Les urnes estan a punt i tothom sap que no serà senzill arribar-hi. L'enemic és fort, molt fort, i intransigent, molt intransigent. Un enemic que no cal menystenir però al qual cal recordar, amb tota cordialitat, que no és pas un rival perquè els catalans li ho considerin de manera inexorable, sinó perquè ha escollit governar contra uns homes i unes dones que considera la seva ciutadania. Els ciutadans d'un país democràtic no són només una dada estadística, ni un poble amb vot però sense veu. A la ciutadania se l'ha d'escoltar. Emancipar-se d'un poder sord és un simple exercici de llibertat col·lectiva.

Darrera actualització ( Diumenge, 28 de setembre del 2014 02:00 )