Els partits sobiranistes es llancen a fer campanya

CDC s'afanya i avui comença a demanar el sí, sí amb vista al 9-N

ERC i la CUP engeguen la maquinària i avancen que el TC no els aturarà

ICV i Unió fan Consells nacionals per decidir el vot

28/09/14 02:00 BARCELONA - EMMA ANSOLA
El diputat de CDC, Lluís Corominas, conversa amb els també parlamentaris d'ERC i la CUP, Anna Simó i David Fernández en l'acte de signatura Foto: RUBEN MORENO.

De la política de declaracions, a la dels fets. La signatura del decret de convocatòria del 9-N del president Artur Mas obre la porta als partits del bloc sobiranista perquè avui mateix engeguin la maquinària per defensar la consulta i, en la majoria de casos, l'opció del sí i sí. Aquest es el motiu principal pel qual ahir tots els partits pro consulta van qualificar la jornada de fet “històric” i “excepcional” i van rebre amb satisfacció el decret que, per tots ells, “respon a la llei, l'Estatut i la Constitució” i, per tant, “no hi ha arguments legals convincents per suspendre'l”, s'avançava a explicar el president d'ERC, Oriol Junqueras.

Per la CUP, la crida a les urnes és només “el principi del camí” al 9-N. Sense voler treure transcendència a la jornada, el diputat Quim Arrufat va voler matisar que l'acte celebrat a Palau hauria de formar part de “la normalitat democràtica” però és, en canvi, el govern espanyol qui el revesteix de “dramatisme”. Arrufat es va mantenir ferm en la defensa de la campanya fins al punt que “malgrat que el TC suspengui el decret, la mantindrem fins a l'ultim moment”, va confirmar.

Els primers de començar la campanya van ser els convergents, que per avui mateix ja van anunciar un desplegament “per donar arguments i explicar que la millor opció és que Catalunya sigui un estat sobirà”, en paraules del coordinador de CDC, Josep Rull. Aquests últims, juntament amb ERC i la CUP s'han afegit a la iniciativa de l'ANC per demanar el sí i sí. Tot i que està previst que la feina comenci el 4 d'octubre, ja s'ha anunciat que es podria avançar si el TC ho suspèn tot abans.

El que és clar per tot el bloc sobiranista és que a partir d'ara vénen dies determinants. També per ICV, tot i que ahir va declinar assistir a l'acte perquè “no formem part del govern” i no se'ls va facilitar el contingut del decret abans de la signatura, segons va explicar la diputada, Dolors Camats. Amb tot, els ecosocialistes es van reafirmar en la necessitat de votar com a “solució al conflicte” i en aquest sentit, es van comprometre a utilitzar tots “els mecanismes polítics i jurídics” per “fer efectiu el decret i poder votar”. El seu vot, com el d'Unió, el decidiran al llarg d'aquesta setmana després de celebrar sengles consells nacionals.

LA FRASE

CDC, demà mateix [avui per al lector] farem campanya perquè Catalunya sigui estat i sobirà
Josep Rull
COORDINADOR GENERAL DE CDC

Ciutadans vol que no s'hi participi

El PP i el PSC van ser els primers partits que van avançar que no farien campanya a favor del 9-N. Ahir s'hi va afegir Ciutadans, que per boca del diputat Albert Rivera va fer una crida a no participar en el que considera “un frau a la democràcia”. El president del partit va tornar a demanar a Mas que si el que desitja és que es voti que “posi les urnes de veritat”. Tant per C's com pel PP, amb la signatura del decret, Mas ha rubricat la seva “mort política”, segons Rivera. Per Camacho, “la història li passarà factura”. Més benèvol amb Mas però igual d'implacable contra la consulta per la seva “il·legalitat” es va manifestar el líder del PSC, que considera que així no es va enlloc.

Darrera actualització ( Diumenge, 28 de setembre del 2014 02:00 )