En estat de gràcia

El Govern intentarà allargar al màxim el clímax d'ahir, fins a arribar com més a prop millor del 9-N

La Vanguardia en català | 28/09/2014 - 00:00h


M. Dolores García
Directora adjunta


Artur Mas va anar ahir el més lluny que ha arribat un president de Catalunya o del País Basc. Amb la firma del decret de convocatòria de la consulta del 9 de novembre, Mas supera de llarg el llistó col·locat per Juan José Ibarretxe, que no es va atrevir a plantejar en aquests termes un referèndum d'independència. Perquè d'això estem parlant, per moltes tortuositats jurídiques que es busquin per fer-ho passar com a simple enquesta ciutadana amb urna o per més que s'intenti convèncer el Tribunal Constitucional que només es desitja saber si els catalans volen demanar una reforma constitucional. Per a això no seria necessària cap consulta. N'hi hauria prou amb un ple del Parlament. Estem parlant de si Catalunya pot convertir-se o no en un estat independent si els seus ciutadans així ho desitgen, de la mateixa manera que s'ha plantejat als escocesos. Les altres coses no són més que subterfugis per anar tirant.

Què passarà a partir d'ara? Amb totes les reserves d'un temps polític turbulent com l'actual, el Govern intentarà allargar al màxim aquest estat de gràcia. L'acte d'ahir al Palau de la Generalitat representa el clímax del procés emprès per Artur Mas el 2012. L'objectiu és arribar com més a prop millor del 9-N en aquestes condicions, amb tots els actors polítics i socials favorables a la consulta units entorn de la figura del president. Els governs de Rajoy i Mas entraran en una dinàmica de recursos i contrarecursos al Constitucional, mentre que a Catalunya es manté la il·lusió del 9-N.

Tot i això, Mas sap que la consulta no té cap possibilitat de ser consentida pel Constitucional o per Rajoy abans del 9-N, ja que la lectura seria de claudicació davant un desafiament, i si fos admesa tampoc no se celebraria el 9-N, perquè s'haurien de canviar la pregunta i les condiciones actuals. Per això, és de suposar que el president ja s'està plantejant, amb tota l'astúcia que sigui capaç d'obtenir, quina alternativa oferirà als catalans que estan convençuts que votaran en la data assenyalada i si desitja que aquell dia es converteixi en una jornada de reivindicació al carrer o no.

Si Mas decidís seguir fins al final i donar suport a alguna mena de consulta el 9-N fora de la legalitat espanyola, dilapidaria el crèdit internacional aconseguit. Una consulta semblant a les celebrades en els municipis a càrrec d'entitats independentistes no només invalidaria el resultat, sinó que tiraria per terra les opcions d'aconseguir un canvi substancial en les relacions entre Catalunya i Espanya durant força temps.

Fins al 9-N queden sis setmanes. I Mas prolongarà al màxim l'estat de gràcia assolit ahir.