POLÍTICA

Sobiranisme en castellà

Súmate Girona compleix un any amb una vuitantena de membres en quatre comarques

Han repartit més de 55.000 tríptics en una mitja dotzena d'accions setmanals i destaquen la bona rebuda per part de la gent

28/10/14 02:00 GIRONA - LURDES ARTIGAS
Eduardo Reyes i els líders de Súmate Girona parlant ahir al migdia a la plaça del Vi amb un turista d'Alacant, en presència de l'alcalde Puigdemont Foto: LLUÍS SERRAT.

La transmissió del missatge independentista en castellà compleix un any a Girona. La territorial de Súmate a la demarcació va néixer fa tot just un any gràcies a l'empenta de dues persones –Sònia Berlanas, que n'és la coordinadora, i Fernando Oliva, que n'és el secretari– i ara ja té una vuitantena de voluntaris repartits en quatre comarques. Els principals àmbits d'actuació de Súmate Girona –a banda hi ha Súmate La Selva, que funciona separadament– se centren en el Gironès i l'Alt Empordà, amb una presència notable també al Baix Empordà, i ara s'està començant a treballar també al Pla de l'Estany. L'assignatura pendent és la Garrotxa. “A Girona hem tingut la sort de trobar molta gent que s'ha bolcat en el nostre projecte, molta més que a Tarragona, per exemple”, va assenyalar ahir el president de Súmate, Eduardo Reyes, de visita a Girona per commemorar l'aniversari. Berlanas i Oliva van destacar la capacitat de mobilització de la gent a zones com l'Alt Empordà, però van remarcar que els falten voluntaris a Girona ciutat, on actualment són dotze persones.

Amb aquesta dotzena de voluntaris es fan un parell d'accions setmanals en grups de tres o quatre persones que reparteixen tríptics i informant en àrees de Girona com ara el mercat de la Devesa, la Font de la Pólvora, Montilivi, Pont Major, Taialà... En tota la demarcació es fan sis o set accions a la setmana d'aquest tipus i en total enguany ja s'han repartit més de 55.000 tríptics. “L'objectiu és parlar molt amb la gent i intentar acostar el nostre missatge, que ens vegin propers i obrir diàleg”, explica Oliva. En els tríptics, íntegrament en castellà, s'intenta treure pors respecte a la independència i respondre a preguntes com ara: Parlo castellà, tindré problemes per usar-lo? Sóc pensionista, continuaré cobrant la meva pensió? Una Catalunya independent és viable? No vull perdre la nacionalitat espanyola, podré mantenir-la? Hi haurà frontera entre Espanya i Catalunya? Les empreses se n'aniran de Catalunya?

Tant Berlanas com Oliva destaquen la bona resposta de la gent. “Sempre hi ha algú a qui no l'interessa, però en general hi ha molta cordialitat i molta gent que es mostra sorpresa i interessada pel que expliquem”, remarquen, i insisteixen que hi ha molta gent desinformada, ja que només consumeixen mitjans espanyolistes: “Algunes cadenes desinformen en lloc d'informar i nosaltres contrarestem.”

L'altre eix d'acció de Súmate Girona, a més de les passejades, són les conferències, tant les organitzades per ells mateixos com per altres entitats que els demanen que hi siguin. Un dels àmbits habituals són les associacions de veïns. L'última va ser fa poc a La Rasa de Sarrià.

Ara s'acosta la consulta del 9-N, però Súmate Girona no té intenció d'intensificar especialment els seus actes, ja que ho veuen només com “una eina més” per al seu objectiu: “Fer un sol poble, unir les diferents Catalunyes en un nou país.”

Darrera actualització ( Dimarts, 28 d'octubre del 2014 02:00 )