Innocents

Algunes de les notícies aparegudes enguany podrien haver format part de la innocentada

La Vanguardia en català | 28/12/2014 - 00:00h


Pilar Rahola 


Sóc incapaç de saber per què el dia en què, segons la tradició cristiana, es recorda la matança ordenada pel rei Herodes, de nens menors de dos anys nascuts a Betlem, ha esdevingut el dia de les bromes i les notícies bufes. Deu ser cosa del balanceig còmic que la societat tendeix a aplicar als fets tràgics, atès que la vida, com bé sabem, tendeix a ser una tragicomèdia. Sigui com sigui, avui ens mirarem el darrere a la recerca de la llufa pertinent, llegirem amb recel sorneguer les notícies del diari, per tal d'endevinar on ens l'han endinyat, i donarem voltes a l'ocurrència amb l'esperança de trobar la broma adient per als amics. És un dia normal, però alhora té un punt de broma, i, no ho oblidem, és l'únic de l'any en què els mitjans de comunicació poden inventar notícies falses, sense haver de donar explicacions. Tot i que... ateses les informacions que apareixen en alguns mitjans (preguntem-li, si més no, a Xavier Trias), n'hi ha que es prenen la llicència durant tot l'any.

Sants Innocents, doncs, i moltes innocentades són tan ben trobades, que sovint les donem per certes, fent bona aquella màxima que assegura que la notícia no és que el gos mossegui l'home, sinó l'home al gos. A més, cal recordar que la realitat sempre és més absurda que la ficció.

Tanmateix, vivim uns temps tan capgirats que algunes de les notícies que han aparegut enguany podrien haver format part de la innocentada col·lectiva, o bé per inesperades, o bé per insòlites. Per exemple, tota la pressió de l'Estat damunt la judicatura, amb diürnitat desacomplexada, per tal de portar un president als tribunals, culpable del delicte d'animar la ciutadania a fer un acte de protesta pacífica reclamant el dret a votar, hauria estat una gran i poca-solta innocentada en un país normal. A Espanya, ha estat capçalera de tots els diaris, ha mogut molta tinta negra, ha retratat partits i líders, ha perpetrat un connat de rebel·lió dels fiscals, ha fet caure un fiscal general, té entretingut un Tribunal de Justícia i ha animat centenars a persones a autoinculpar-se de no se sap ben bé què. Si hi ha una innocentada bèstia en la premsa del 2014, és aquesta, només que no es tracta d' una innocentada. En aquest sentit, potser la innocentada serà que, per una vegada, el Govern de l'Estat no fa cap animalada respecte al procés català. I si continuem, és evident que tot el procés ha generat moltes notícies que serien impensables en la normalitat d'una democràcia normal. Cosa que no és aquesta. De fet, posats a dir, algunes declaracions del ministre de l'Interior, de l'estil que quan vol meditar se'n va al Valle de los Caídos, més que innocentada arriba a la categoria d'humor negre. I què es pot dir de donar medalles al mèrit a Mares de Déu... De fet, no és que avui ens posin la llufa a l'esquena a molts catalans, és que fa anys que posen la llufa a l'esquena a tot Catalunya.