LA CLAU

Enric Hernàndez

ENRIC HERNÀNDEZ

Director

"Declaració d'intencions"

@Enric_Hernandez

És un bon símptoma que no vagi a més la crisi entre CDC i ERC per la "declaració d'independència". Fa falta més pragmatisme que discursos

"Declaració d'intencions"


DIJOUS, 28 DE GENER DEL 2016 - 23:00 CET

Compàs d’espera en la política catalana. Temps mort fins que la muntanya de Madrid doni pas a una majoria d’esquerres, una aliança contranatura PP-Ciutadans-PSOE o noves eleccions. Les seqüeles de l’estira i arronsa entre CDC i la CUP que va liquidar la presidència d’Artur Mas i el canvi d’interlocutors a Catalunya poden modular l’agenda sobiranista, sempre que el nou inquilí de la Moncloa substitueixi l’immobilisme pel diàleg. Mentre aquesta incògnita no es resol, la prudència aconsella que el Govern de Carles Puigdemont eviti precipitacions i s’estalviï passos en fals. 

Així es va expressant el nou president, que conjuga la fermesa en la seva aposta independentista amb un esperit dialogant i una saludable flexibilitat sobre els terminis de l’anomenada desconnexió. Davant els apòstols de l’ara o mai, va contribuir a asserenar els ànims que Puigdemont reconegués que el mandat del 27-S és insuficient per fundar un nou estat, i també que els sobiranistes renunciessin a dotar de facultats legislatives la comissió parlamentària del procés constituent.

Marta Rovira (ERC) ha trencat aquest guió al brandar el programa de Junts pel Sí per defensar, en contradicció amb Puigdemont, que en el termini màxim de 18 mesos, i abans de convocar unes «eleccions constituents», s’haurà d’aprovar una «declaració d’independència». La primera fricció del Govern bipartit a compte del full de ruta cap a la independència l’ha resolt Neus Munté amb un nou concepte a afegir a la ja pròdiga nomenclatura processista: el que es produirà abans del final de la legislatura, segons la consellera convergent, és una mera «declaració d’intencions». La unilateralitat, pel que sembla, s’ha convertit en tabú.

LA RUTA O LA BRÚIXOLA

Sense prejutjar com pot una autonomia convocar les eleccions constituents d’un estat sense ser encara un estat, és un bon símptoma que aquesta crisi interna no hagi anat a més. Que l’aterratge a la realitat no sigui traumàtic requerirà molt de pragmatisme i pocs discursos inflamats. El Govern, en tot cas, hauria d’aclarir si el seu full de ruta ha variat o si navega amb alguna brúixola
.