POLÍTICA
BARCELONA - 29 gener 2017 2.00 h

Via lliure al referèndum

 La CUP avisa que el sí al pressupost té data de caducitat, el setembre, amb la convocatòria del referèndum

 Insta el govern a tenir-ho tot a punt al maig per si cal avançar-lo en resposta a un possible judici a Forcadell

 Lamenta el “poc esforç” de l'executiu per abordar el pressupost

EMMA ANSOLA - BARCELONA
La CUP avisa el govern i JxSí que no acceptarà “més xantatges”
Proposa al govern un ens que divulgui el procés constituent

La via és oberta, però la CUP ha encès el semàfor groc. No serà aquesta formació la que posi “pedres” al camí cap al referèndum que ells mateixos van contribuir a senyalitzar per arribar a la independència, però avisen que hi estaran a sobre perquè es convoqui, com a molt tard, al setembre. I això, malgrat “no compartir” gens ni mica el pressupost d'un govern que –expliquen–, “lluny d'esforçar-se”, s'ha limitat a oferir en despesa social els recursos de més que obtindran per la rebaixa del sostre de dèficit que el ministre Cristóbal Montoro va aprovar al desembre per a les comunitats autònomes.

Aquest és el missatge que la CUP va enviar ahir al govern i als socis parlamentaris de Junts pel Sí, després que la reunió dels delegats territorials i els grups polítics afins als anticapitalistes aprovessin per 39 vots a favor, 22 en contra i 2 abstencions permetre l'aprovació dels comptes del 2017. “A Catalunya li calen polítiques valentes, redistributives i desprivatitzadores, i no hi són”, es lamentava la diputada de la CUP, Eulàlia Reguant. “Prou de culpar la CUP; ara hi ha el camí lliure cap al referèndum i el procés constituent”, hi va afegir el portaveu del secretariat nacional de la formació, l'exdiputat Quim Arrufat. El sí “crític”, però, té “data de caducitat”. Pel que fa al referèndum, Arrufat va tornar a recordar que la data de celebració acordada és al setembre i que, si no es compleix, el grup parlamentari de la CUP deixarà caure el govern. No va voler aventurar el com, ja que la potestat de convocar eleccions és exclusiva del president de la Generalitat, però sí que era una manera d'alertar que els anticapitalistes no tornarien a permetre un nou 9-N, tal com va passar el 2014, i que del referèndum pactat haurà de passar tard o d'hora a la unilateralitat.

Avançar el referèndum

I va anar més enllà. També va avisar que, d'acord amb la judicialització política que viu Catalunya, la celebració d'un referèndum hauria d'esdevenir la resposta immediata al més que probable judici que el Tribunal Superior de Justícia podria estar a punt d'obrir a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per no haver impedit a la cambra catalana el debat i l'aprovació del full de ruta independentista. Una causa a la qual s'hi podrien afegir nous processos que afecten els cupaires, com ara l'estripada de fotografies del rei que van protagonitzar els diputats de la formació a la sala de premsa del Parlament fa unes setmanes. Tot plegat fa necessari, segons els cupaires, la planificació i l'organització immediata del referèndum perquè la consulta es pugui convocar el més aviat possible, apunten el maig, si comencen a arribar judicis i sentències. “Ha de poder ser convocat quan el temps polític ho requereixi”, va demanar Arrufat, que va assegurar que el president Puigdemont també comparteix aquest posicionament. ERC, per boca de la seva diputada Marta Rovira, ja es va mostrar partidària d'avançar el referèndum si s'inhabilita Forcadell, una decisió, però, que encara pot trigar anys. No pas així l'obertura de l'assenyalament del judici.

Arrufat ja va viure en primera fila la transformació del 9-N en un procés participatiu quan el Tribunal Constitucional va suspendre la consulta, per la qual cosa ahir urgia el govern, les entitats i totes aquelles persones que estan a favor del referèndum a treballar de manera conjunta per fer-lo realitat. Fonts d'ERC apuntaven ahir que el que és “obvi” és que el referèndum “el preparem amb tota diligència i rigor”. Un altre punt on vol incidir la CUP, malgrat admetre que l'únic referèndum que es pot fer és l'unilateral, és en la recerca de suports significatius tant a nivell internacional com a la resta del territori de l'Estat espanyol mitjançant la seva adhesió al manifest que es presentarà dimecres que ve en el si del Pacte Nacional pel Referèndum de mans de la comissió executiva que dirigeix Joan Ignasi Elena.

I després del referèndum, i en cas que guanyi el sí, el procés constituent. Per això la CUP també demana posar fil a l'agulla i començar a treballar en el disseny i l'organització del procés en què ha de participar la ciutadania i les entitats civils amb el suport del govern en el debat del model del nou país.

Petició a Romeva

“Això no es fa d'un dia per l'altre”, apuntava Arrufat, després d'admetre que en les darreres dues setmanes hi ha hagut més converses entre la CUP i els membres del govern per anar concretant el procés constituent. Així, els anticapitalistes han proposat a l'executiu la creació d'un organisme autònom, vinculat al departament encapçalat per Raül Romeva, perquè durant aquesta primera fase doni a conèixer precisament el procés participatiu i la importància que els ciutadans intervinguin per debatre i incidir en el model de la futura constitució catalana. Amb el sí critic de la CUP al pressupost, que en el ple de la cambra catalana es traduirà en dos vots favorables i vuit abstencions, es posa en marxa un calendari marcat en l'1 de febrer per la convocatòria de la comissió d'Economia que ha de validar de nou els comptes abans d'anar al ple. La CUP en facilitarà la tramitació, si bé també intentarà obtenir-ne el que considera que serien millores a través de mantenir esmenes vives que fan referència a una rebaixa de les taxes universitàries o a l'aplicació de la renda mínima. Per això, la CUP demanarà la col·laboració d'altres grups o de les cessions que encara pugui arribar a fer Junts pel Sí. L'aprovació definitiva de la llei pressupostària arribarà el mes de març.

Un acord molt fràgil

La confirmació del sí al pressupost per part de la CUP no va causar sorpresa entre els grups de l'oposició. El PSC, que des de feia una setmana assegurava que ja tenia coll avall el pressupost, col·locava eleccions en un horitzó no gaire llunyà, ja que, segons el primer secretari i president del grup parlamentari del PSC, Miquel Iceta, es tracta d'un acord molt fràgil perquè se sustenta en un referèndum “que no es farà”. El sí de la CUP també va provocar les crítiques dels comuns, que van acusar els anticapitalistes de fer el joc a una dreta que fomenta privilegis perquè no toca impostos a les rendes altes. I paradoxa: mentre el nou acord es convertirà en la diana dels dards que llançaran els comuns contra la CUP, els independentistes intentaran sumar-los al procés. I el govern espanyol reiterava ahir, després de conèixer el sí al pressupost, que el referèndum no se celebrà. I reblava: “Quan un es posa en mans d'extremistes, no es construeix res de positiu per a la gent.”

LES FRASES

Volem deixar el camí lliure per a la celebració, al setembre, d'un referèndum; és un si condicionat que té data de caducitat
Encara esperem que el govern expliqui perquè no poden pujar els impostos a les rendes més altes
Eulàlia Reguant
PORTAVEU DE LA CUP
Arribem al final superant les proves d'estrès que ens han posat, ens hem posat o ens hem trobat
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Sense determinació i desobediència no hi haurà referèndum
Quim Arrufat
PORTAVEU DEL SECRETARIAT NACIONAL I EXDIPUTAT DE LA CUP
Seguim i seguirem! Ara, referèndum
Oriol Junqueras
VICEPRESIDENT I CONSELLER D'ECONOMIA
Són uns mal pressupostos fets per als «socis» del govern
Carlos Carrizosa
PORTAVEU DE C'S
El sí estava cantat, però es condiciona a un referèndum il·legal; tindrem eleccions el 2017
Miquel Iceta
PRIMER SECRETARI DEL PSC
És una mala notícia que tiri endavant un pressupost que renuncia a més recursos i consolida el model de CDC
David Cid
COORDINADOR NACIONAL D'ICV
La CUP inventa el vot favorable «en diferit». Ara, llum verd. Si al setembre no hi ha referèndum unilateral...
Lluís Rabell
PRESIDENT DE CSQP AL PARLAMENT
Bé! per la CUP. Ha estat difícil, però ja no hi ha excusa per fer el referèndum; el farem i el guanyarem
Antoni Castellà
DEMOCRÀTES

Ciutadans fa ajornar els comptes

Ciutadans va confirmar ahir el que era un secret de domini públic: la petició al Consell de Garanties Estatutàries d'un dictamen que determini si hi ha aspectes de la llei pressupostària que vulneren l'Estatut d'Autonomia. Un tràmit que ajorna l'aprovació definitiva dels comptes, prevista, en un inici, per als dies 8 i 9 de febrer, fins al mes de març. Ciutadans té posada la lupa en les partides que puguin estar relacionades amb el referèndum o processos participatius, així com en la creació d'estructures d'estat, com ara l'agència tributària.

L'ultim pressupost, el de l'any 2015, ja va ser enviat, un 4 de febrer, al Consell de Garanties. Llavors va ser el PP. De resultes del dictamen, vint dies més tard, l'executiu es va veure obligat a modificar algunes partides de la llei de mesures fiscals pactades per CiU i ERC per a la creació d'estructures d'estat. El dictamen –que no és vinculant– considerava que les al·legacions acordades per a la creació de la hisenda pròpia, la reforma de la llei de patrimoni per dividir actius i passius amb l'Estat en el supòsit de secessió, l'activació de l'agència de seguretat nuclear i l'elaboració d'un inventari d'infraestructures crítiques no s'ajustaven a l'Estatut o a la Constitució. El problema que es detectava era que de les esmenes emanava un manament al govern perquè construís aquestes estructures d'estat, amb un termini clar, i també que li atorgava competències que no li pertoquen.