Londres trenca la promesa de lliurar més poders a Escòcia

La publicació del projecte de l'Scotland Bill provoca el primer xoc entre Downing Street i l'executiu de Sturgeon

29/05/15 02:00 LONDRES - QUIM ARANDA
Cameron saluda al primer ministre holandès, Mark Rutte, ahir a l'Haia Foto: R. DE WAAL/EFE.

La publicació ahir del projecte de l'Scotland Bill, presentat pel govern de Cameron als Comuns en el primer dia hàbil de la nova legislatura, ha causat el primer xoc seriós entre els executius de Londres i d'Edimburg. Després d'examinar el text, el viceprimer ministre escocès, John Swinney, va acusar el nou govern conservador de “trencar” les promeses que havia fet de lliurar més poders al Parlament de Holyrood.

En el front intern, el xoc obre una primera esquerda en el pacte de reforma constitucional per al Regne Unit que vol aconseguir Cameron, amb més descentralització per a les Home Nations, inclosa Anglaterra, i per a les grans ciutats del país, i evitar així futurs desafiaments, com ara el que es va viure l'any passat amb el referèndum d'independència plantejat pel Partit Nacional Escocès (SNP).

Els elements clau del projecte inclouen la capacitat de Holyrood d'establir el llindar d'ingressos a partir del qual es tributa, a més de l'establiment de la taxa de l'IRPF pels guanys obtinguts al país, impostos que seran tots per a les arques del govern escocès. El Parlament d'Edimburg es quedarà igualment el primer 10% de la recaptació de l'IVA estàndard, i també el 2,5% de la taxa reduïda. Es transfereixen igualment 2.500 milions de lliures destinats a satisfer l'assistència social i altres capítols de l'estat del benestar.

Però la reacció de Swinney no es va fer esperar. El viceprimer ministre va destacar que el projecte de llei imposa vuit vets sobre decisions del govern escocès; entre d'altres, en matèries com ara l'assistència social. “Fa menys de dues setmanes, el primer ministre Cameron va arribar a Edimburg i va prometre al poble d'Escòcia que lliuraria els acord de la Comissió Smith en la seva totalitat. Però avui és fàcil veure que la promesa s'ha trencat. L'aplicació de les recomanacions de la Comissió Smith [que vetllava per la qualitat dels traspassos i que ha estat formada per tots els partits polítics d'Escòcia] és el mínim que el govern del Regne Unit ha de lliurar.”

Gira europea

L'Scotland Bill és el segon projecte presentat per l'executiu de Cameron. El primer va ser el del referèndum sobre la pertinença o no a la UE. El text inclou la pregunta que es formularà als britànics, un cop Londres consideri tancat el període de negociació amb la resta de socis europeus. “Hauria el Regne Unit de continuar sent membre de la Unió Europea?” Una demanda en positiu, en què el sí expressaria el desig de continuar-ne formant part.

Coincidint amb la publicació de la llei, Cameron va viatjar a Holanda i França per intentar trobar les primeres complicitats per als seus plans de reforma de la Unió. Avui farà el mateix en sengles visites al primer ministre polonès i a la cancellera alemanya Angela Merkel. Londres sap que algunes de les demandes que fa impliquen la reforma dels tractats, extrem al qual la majoria d'estats membres són molt refractaris.

Darrera actualització ( Divendres, 29 de maig del 2015 02:00 )