EL TC no aturarà la campanya del 9-N

Rull assegura que una suspensió cautelar del Tribunal no vol dir que la llei de consultes sigui il·legal

29/09/14 00:00 REDACCIÓ - BARCELONA

En el cas que el Tribunal Constitucional suspengués cautelarment la llei de consultes, Convergència Democràtica (CDC) continuarà fent campanya de cara a la consulta del 9-N. Així ho va dir ahir el coordinador general de CDC, Josep Rull.

Avui hi haurà un Consell de Ministres extraordinari a Madrid en el qual es preveu que estudiïn un recurs d'inconstitucionalitat de la llei de consultes que presentaran al Tribunal Constitucional (TC). Aquest òrgan podria suspendre cautelarment la legislació catalana fins a donar una resolució final. “Una suspensió cautelar no vol dir que la llei o el decret sigui inconstitucional”, per això “cautelarment es continuarà amb les mesures per arribar al 9-N”, va explicar Rull, ahir, als militants del seu partit a Mollerussa. En aquest sentit, va afegir que si el TC suspèn cautelarment la llei, CDC “continuarà fent campanya en l'exercici de la llibertat d'expressió”, segons unes declaracions que recull l'Agència Catalana de Notícies (ACN).

“El que trenca és prohibir votar, i no que es voti, quan el 80% de catalans nascuts aquí i a fora, que parlen català o castellà, volen votar”, va dir Rull, en el primer acte de campanya de Convergència de cara a la consulta. A més, el coordinador general de CDC va explicar que la seva formació política sumarà esforços amb la campanya unitària Ara és l'hora de l'ANC i Òmnium Cultural, com també amb altres forces polítiques com ara Esquerra Republicana (ERC). Per això, Convergència cedirà els seus militants com a voluntaris per aquesta campanya de porta a porta i que servirà per explicar als catalans com es gestionarà un suposat “trànsit cap al nou estat”.

Per la seva part, el secretari general d'Unió, Ramón Espadaler, va destacar que no és incompatible amb la legalitat “una defensa ferma” de la consulta. “Legalitat i defensa ferma del dret a votar el 9-N no s'exclouen entre si, sinó que són perfectament compatibles”, va remarcar Espadaler, que ahir va assistir a l'Alderdi Eguna del Partit Nacionalista Basc (PNB).

Alfred Bosch, portaveu d'ERC al Congrés, va assegurar que apel·laran a la Unió Europea si l'Estat espanyol no els deixa fer la consulta. “Presentarem recurs a Europa perquè s'entengui que tenim tot el dret de votar i de resoldre aquest tema a través de les urnes”, va afirmar Bosch, el qual va afegir-hi que no volen entrar “en la teranyina jurídica burocràtica que està preparant el govern del PP”.

La portaveu del grup parlamentari de Ciutadans, Carina Mejías, va fer “una crida a tots els ciutadans de Catalunya perquè no participin en aquest frau (en referència a la consulta del 9-N)”, segons un comunicat que va emetre ahir la formació.

LES FRASES

Una suspensió cautelar del TC no vol dir que la llei o el decret sigui inconstitucional
Josep Rull
COORDINADOR GENERAL DE CDC
Legalitat i defensa ferma del dret a votar el 9-N no s'exclouen entre si, sinó que són compatibles
Ramón Espadaler
SECRETARI GENERAL D'UNIÓ
Recorrerem a Europa perquè s'entengui que nosaltres tenim tot el dret de votar
Alfred Bosch
PORTAVEU D'ERC AL CONGRÉS
Faig una crida a tots els ciutadans de Catalunya perquè no participin en aquest frau
Carina Mejías
PORTAVEU AL PARLAMENTARI C'S
Darrera actualització ( Dilluns, 29 de setembre del 2014 00:00 )