POLÍTICA
BARCELONA - 30 gener 2017 2.00 h

Colau i Domènech es conjuren per cohesionar el nou partit

 Crides a la unitat en el llançament del procés participatiu per definir el corpus ideològic de la futura formació d'esquerres

 L'alcaldessa demana prioritzar els objectius “abans que les sigles”

EMILI BELLA - BARCELONA

El gran acte de llançament del procés participatiu per definir el corpus ideològic del futur partit format per ICV, EUiA, Podem i els comuns es va convertir ahir en una crida farcida de missatges a favor de la cohesió i la unitat amb intervencions pensades especialment per al consum intern. La líder de Barcelona en Comú, l'alcaldessa Ada Colau, va reclamar insistentment als diferents actors que integraran el nou espai que “sumin identitats” i “no es tanquin” en ells mateixos. “L'objectiu passa a davant de les sigles”, va subratllar.

En la mateixa línia, l'arquitecte del partit i probablement futur candidat Xavier Domènech va advertir: “Només transformes si estàs disposat a transformar-te a tu mateix.” També la diputada d'En Comú Podem Marta Sibina va remarcar que cal superar les diferències. “Ens hem d'unir en la nostra diversitat, ho hem de fer juntes perquè, si no, no sortirà”, va predir.

El prec de la diputada al Congrés Lucía Martín, que reclamava “res de cops de colze, de competir entre nosaltres”, va ser dels més reveladors de la dificultat per posar d'acord els diversos actors. Entre el públic s'ho escoltava el coordinador nacional d'ICV, David Cid; el portaveu ecosocialista, Ernest Urtasun; el secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin; el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, i centenars de persones més a les Cotxeres de Sants.

L'assemblea fundacional, en què s'aprovarà l'ideari i el nom del partit, està prevista per a principis d'abril, però de moment no ha transcendit com s'organitzarà internament la formació, un dels principals esculls. Algunes fonts expliquen que el més calent és a l'aigüera.

Malgrat tot, Domènech es va mostrar convençut que el nou espai guanyarà les pròximes eleccions, tal com va fer En Comú Podem –en dues ocasions– en el cas de les espanyoles i Barcelona en Comú a la capital. “La nostra història no acaba allà, comença”, va exclamar. “Forma part de la nostra història superar allò que diuen que no passarà”, va arengar. “Ens hem de creure qui som i el poder que tenim”, hi va afegir Sibina.

El procés participatiu, titulat Un país en comú, inclourà més de setanta actes arreu del territori i també s'hi podrà prendre part via internet. Malgrat viure en un món “accelerat”, Colau va demanar “el temps necessari” per poder construir el nou partit.

L'alcaldessa va fer una única referència al referèndum, que va classificar en l'apartat d'“urgències”. “Hem defensat sempre el referèndum i el continuem defensant més que mai, hi hem treballat sempre i ho continuarem fent, no com altres, que han passat pantalles molt de pressa i no saben on són”, va retreure a Junts pel Sí. No hi va haver referències a la previsible unilateralitat.

D'altra banda, també va criticar el sí de la CUP al pressupost: “Una fiscalitat justa tampoc pot esperar.” Domènech va apel·lar a “posar fi d'una vegada a l'hegemonia convergent que es manté malgrat que perdin les eleccions”.

LA FRASE

Només transformes si estàs disposat a transformar-te a tu mateix
Xavier Domènech
PORTAVEU D'EN COMÚ PODEM

Rabell fia el referèndum a l'Estat

Lluís Rabell considera que la celebració d'un referèndum sobre la independència de Catalunya depèn de l'actitud de l'Estat espanyol i va descartar ahir que se n'acabi celebrant cap al setembre, tampoc de manera unilateral. “Mentre l'Estat no reconsideri la seva actitud i entri en la via del diàleg, difícilment podrem fer per la via unilateral res que no sigui una mala repetició del 9-N. Tal com van les coses, no tindrem cap mena de referèndum. El més versemblant és que no hi hagi referèndum al setembre”, va afirmar el cap de files de Catalunya Sí Que es Pot en una entrevista en el programa Via lliure de Rac 1.