POLITICA
BARCELONA - 30 març 2016 2.00 h

Arrenca la ponència encarregada de redactar la nova llei de règim jurídic

 El Parlament designa Corominas, Rovira, Salellas i Serra com a redactors de la norma

 El PP acusa Junts pel Sí i la CUP de “malversació econòmica”

REDACCIÓ - BARCELONA

Segona ponència de desconnexió en marxa. La comissió de Governació del Parlament va designar ahir els diputats que lideraran el grup de treball que ha de dissenyar la norma ideada per substituir l'ordenament jurídic espanyol en el procés de transició cap a un estat propi. Es tracta, com ja va avançar aquest diari, de Lluís Corominas (CDC) i Marta Rovira (ERC), de Junts pel Sí, i de Gabriela Serra i Benet Salellas, de la CUP. La resta de formacions –Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PP– van declinar presentar ponents, en sintonia amb la seva decisió de no participar en el grup de treball després que els serveis jurídics del Parlament desaconsellessin la fórmula de la ponència conjunta per a la redacció de les lleis de desconnexió.

En el curs de la comissió, només la diputada del PP María José Cuevas va demanar la paraula. Va ser per denunciar “l'abús de poder” i “la malversació econòmica” que, segons el seu parer, practiquen Junts pel Sí i la CUP. “Han promès allò impossible i allò il·legal, i no volen assumir les conseqüències”, va denunciar, recordant el pronunciament dels lletrats de la cambra catalana.

Cap a la República

La llei de règim jurídic és una de les tres normes que el govern considera clau per “arrencar la República Catalana”. Les altres són la de la hisenda catalana i la de la seguretat social. La comissió de Treball designarà demà els ponents d'aquesta darrera –Chakir El-Homrani i Natàlia Figueras, de Junts pel Sí, i Mireia Vehí i Albert Botran, de la CUP–, tal com el 17 de març ja va fer la d'Economia. En aquell cas, es va donar llum verd a la ponència de la llei de l'administració tributària catalana. Els ponents són Maria Senserrich i Roger Torrent, de Junts pel Sí, i Eulàlia Reguant i Anna Gabriel, de la CUP.

LES XIFRES

3
Són les ponències
que elaboraran les lleis de desconnexió: la de règim jurídic, hisenda catalana i seguretat social.
1
És la comissió
de procés constituent, d'estudi, que treballa en paral·lel a les ponències de desconnexió.

Nova dinàmica de Junts pel Sí

Junts pel Sí es reunirà dues vegades cada setmana per coordinar l'estratègia parlamentària i les relacions amb el govern. Així ho va traslladar ahir la direcció del grup en la trobada que va mantenir amb els 62 diputats de la coalició independentista. Dilluns es reunirà la direcció i dimarts ho farà el grup complet –els dies previs al ple– o el nou òrgan de coordinació institucional els dies que l'endemà no se celebri sessió plenària.