El blindatge de l'Estat

La Vanguardia en català | 30/09/2014 - 00:00h


DESPRÉS que el Consell d'Estat, reunit amb caràcter extraordinari, dictaminés que la consulta convocada pel president Artur Mas era un referèndum encobert, el president Mariano Rajoy va reunir ahir, de manera també extraordinària, el Consell de Ministres, que va elevar al Tribunal Constitucional dos recursos. El primer contra la llei de Consultes aprovada recentment pel Parlament, i el segon contra el decret de convocatòria. Finalment, ahir a la tarda es reunia, també en sessió urgent i especial, el Tribunal Constitucional (TC), que acceptava a tràmit els recursos del Govern central, la qual cosa implica la suspensió cautelar de la consulta.

L'Estat es blinda davant l'eventualitat que alguna cosa s'escapi del seu control. Tot i això, el president Rajoy, en afirmar ahir que la consulta catalana és il·legal i "greument antidemocràtica", va contribuir a fer l'efecte que el poder executiu predetermina les resolucions del Tribunal Constitucional. No es pot oblidar que la visió de l'Alt Tribunal com a corretja de transmissió dels corrents polítics dominants a Espanya està en el fons de la qüestió catalana des de la sentència sobre l'Estatut. L'afirmació del president Rajoy culmina una llarga llista d'afirmacions expressades en el mateix sentit per la vicepresidenta Sáenz de Santamaría i per diversos líders del PP (i en la seva línia per personalitats del PSOE, entre les quals el seu secretari general, Pedro Sánchez).

Cal recordar que ni tan sols no es pot parlar d'"il·legalitat" en la fase de suspensió cautelar de la llei i el decret. Només quan el tribunal s'hagi pronunciat en sentència sabrem si la llei i el decret són il·legals. Es fa un trist favor al prestigi del TC anticipant el sentit de les sentències, ja que fa l'efecte que el Constitucional s'ha de limitar a firmar les opinions de l'Executiu. Sens dubte, el Govern de Mas no pot oblidar que el respecte a la llei no és una possibilitat més, sinó l'única opció possible. Però el Govern de Rajoy sembla no recordar que el respecte a la llei implica respecte a la separació de poders.

Per fortuna, en el missatge amb què Rajoy va anunciar la presentació dels dos recursos es van sentir algunes modulacions. El president va allargar la mà a Mas: "Encara hi ha temps per redreçar el rumb i abandonar aquesta dialèctica de confrontació estèril". L'apel·lació al diàleg conjura la metàfora del xoc de trens i no tanca la porta a buscar una sortida. Des que el 2010 el TC, a instàncies del PP, va desarborar la reforma de l'Estatut, la societat catalana espera una proposta alternativa al glacial imperi de la llei.

Rajoy afirma que les accions unilaterals d'Artur Mas han conduït a aquesta situació, però no és menys cert que, davant les evidents i massives demandes catalanes com a conseqüència de la frustració estatutària, el Govern de Mariano Rajoy mai no ha fet ni una sola proposta sobre la qual treballar, discutir o dialogar.

Dèiem diumenge que la lliçó escocesa demostra que els conflictes a Europa es resolen pactant. Estem convençuts que no hi ha més sortida que un pacte. És més: estem segurs que el conflicte institucional que ara sembla tan greu es resoldrà, com l'escocès, mitjançant un pacte. Ens congratulem per la porta lleugerament entreoberta que deixa Rajoy i esperem que concreti la seva oferta de diàleg, convençuts que Catalunya l'escoltarà amb gran atenció.