Anotar en suspensió

Suspensori: "Aparell ortopèdic emprat per a sostenir i fixar els testicles en casos d'hipertròfia o d'estats patològics"

La Vanguardia en català | 30/09/2014 - 00:00h


Màrius Serra
Escritor y enigmista


Aquesta és la setmana del verb suspendre. En llegirem la conjugació sencera. La suspensió cautelar de la llei de Consultes, ergo de la convocatòria del 9-N, suspèn també la separació de poders. Malament rai si les decisions polítiques queden suspeses rere una cortina de disposicions jurídiques. Quan els juristes fan de polítics i viceversa, tothom suspèn. Suspendre és un verb maleït en el món escolar perquè implica rebre la qualificació de suspens en una matèria. Carabasses. Però també vol dir altres coses. El DIEC en recull unes quantes. A banda de l'accepció escolar també hi consta "tenir alguna cosa en l'aire de manera que pengi", i ho exemplifica amb l'espasa de Dàmocles (anagrama, per cert, de DEL MAS & CO). O bé "diferir momentàniament", "deixar sense efecte temporalment" o "privar temporalment del càrrec" (noteu la tossuda presència dels adverbis acabats en -ment). Alfred Hitchcock va ser considerat el rei del suspens (pronuncieu suspans), un mot viatger que va sorgir del llatí suspensus, va passar pel francès i d'aquest el va adoptar l'anglès, entre altres gal·licismes com ara rendezvous, abans de projectar-lo a les altres llengües per definir un gènere de relat que ho fonamenta tot en la incertesa del seu desenllaç. En català tenim la paraula enjòlit, un bell equivalent poc conegut que cal reivindicar, definit al DIEC com "en suspensió en l'aire" i "amb l'ànim en suspens". Certament, el procés sobiranista ens ha fet entrar en l'era de l'enjòlit. Si Hitchcock aixequés el cap, rodaria al Palau de la Generalitat.

Ara que ja tothom abomina públicament de les pulcres metàfores nàutiques, analitzem un derivat de suspendre que permet situar l'abast del llenguatge figurat en l'única zona de debat que semblen entendre alguns. Es tracta del suspensori, un "aparell ortopèdic emprat per a sostenir i fixar els testicles en casos d'hipertròfia o d'estats patològics". No costa gaire detectar símptomes d'elefantiasi en el bàndol que suspèn, que té tanta tirada a les argumentacions testiculars. Pel que fa al bàndol suspès, haurà de recórrer al joc del bàsquet, de gran tradició en terres catalanes. I concretament a una modalitat de tir que caracteritza alguns grans jugadors, el tir en suspensió. Ja ho saben, el tirador en qüestió flexiona les cames tot botant la pilota, es projecta enlaire amb un salt poderós sense deixar-la anar, allarga amb astúcia la permanència en l'aire i, quan el rival que el bloqueja ja comença a descendir, encara en hàbil suspensió i just abans de tornar a tocar de peus a terra, fa el llançament cap a la cistella. De vegades la pilota toca el ferro i surt disparada, però quan entra és l'hòstia.