L'apèndix

En un país on no hi ha independència de poders, mana el polític sobre el jurídic, i a callar

La Vanguardia en català | 30/09/2014 - 00:00h

Quan tot passi, i passi el que passi, els danys de l'huracà deixaran com un solar l'Estat de dret. I no em refereixo a la margarida del votar o no votar, sinó a les demolicions de l'edifici democràtic que haurà perpetrat el Govern espanyol i el seu aliat socialista per aconseguir frenar la votació. Per dir-ho ràpid, és tal la incapacitat de trobar una sortida política, que el Govern s'ha convertit en un miura espantat en cursa lliure, que ho arrasa tot. I la primera víctima és el Tribunal Constitucional, la credibilitat del qual ja estava al mínim quan va protagonitzar l'histriònic espectacle de l'Estatut. La idea que el Constitucional era una simple corretja de transmissió del Govern central i del poder establert (en la seva suma PP-PSOE) estava tan arrelada que semblava impossible empitjorar la imatge. Però el PP, i amb ell la canallesca, han aconseguit l'impossible: carregar-se definitivament la seva credibilitat. I aquesta vegada no és culpa de l'Alt Tribunal, que encara no ha fet res, sinó de tots aquests que ja saben el que farà abans d'haver-se pronunciat. 

Ni les formes, es guarden. És tal la convicció que el TC és un simple apèndix del Govern, que fins i tot el mateix Rajoy dóna per fet que decidirà el que ell vulgui sobre la llei de Consultes. Ergo, no s'entén per quin motiu és necessari el tràmit de la reunió del tribunal, si tots saben el que passarà.

El més escandalós és la rapidesa a considerar il·legal una llei que té, de moment, tots els avals legals, Parlament i Consell de Garanties Estatutàries inclosos. És a dir, ningú no dóna per bona la idea de la separació de poders, no importa el que digui la llei, tant si té solidesa jurídica com si n'hi manca, i tampoc no importa si tingués cabuda a la Constitució. La política espanyola ha decidit que Artur Mas és un il·legal amb lleis il·legals que vol fer consultes il·legals, i és igual que es mantingui en la llei, que utilitzi principis jurídics i que encara no s'hagi pronunciat el tribunal de la cosa. És igual perquè, en un país on no hi ha la independència de poders, mana el polític sobre el jurídic, i tothom a callar. Només així pot entendre's que un diari de la Villa y Corte perpetri una agressiva portada on no només parlen d'il·legalitat, sinó que enumeren els presumptes delictes del president Mas. És a dir, fan de periodistes, polítics i jutges, tot en un, que és més barat. Però tampoc no podem retreure'ls el gest, perquè repeteixen les maneres del mateix Rajoy, que ja ha sentenciat la inconstitucionalitat de la llei, abans que el Constitucional digui ni piu. Ergo, per a què es reuneixen?, què pinten?, quant costa de mantenir-los de simples amanuenses? I, per preguntar, els agrada a ses senyories ser tractades com una simple i basta corretja de transmissió del partit de torn? El que s'ha dit. Tant parlar de la consulta i els que realment es carreguen la democràcia espanyola són aquests patriotes pota negra que utilitzen els poders de l'Estat com si fossin un vedat de caça privat.