Política | La qüestió catalana La posició dels socialistes

Sánchez fa pinya amb Rajoy i aspira a la reforma constitucional després del 9-N

ICV proposa als seus militants llibertat de vot en la pregunta sobre la independència

Edició impresa Política | 30/09/2014 - 00:00h


Juan Carlos Merino
MadridSánchez fa pinya amb Rajoy i aspira a la reforma constitucional després del 9-N
El PSOE confia que el PP anteposarà el sentit d'Estat i obrirà més endavant una porta a la negociació

"Condemno la fallida de la legalitat d'Artur Mas i lamento aquesta conducta que perjudica profundament la democràcia espanyola. I manifesto el meu suport al recurs del Govern central en defensa i garantia de la legalitat i de l'exercici de la sobirania nacional de tots els espanyols". Pedro Sánchez va fer ahir pinya amb Mariano Rajoy en el seu rebuig del 9-N. Per reformar la Constitució, que és la seva aspiració, el primer que cal fer és acatar-la. I, per això, el líder del PSOE va carregar contra la convocatòria de Mas, que, a parer seu, "vol fer el primer pas per declarar la independència de Catalunya", que fractura i col·loca en una situació difícil la societat catalana i espanyola. "A tot país democràtic -va subratllar-, el dret a decidir és la llei. No hi ha democràcia sense llei, ni llei sense democràcia".

A partir d'aquí, Sánchez creu que és l'hora de la política i d'obrir un procés de reforma constitucional: "És un camí que abans o després s'obrirà pas". Malgrat que uns diuen ser més pessimistes i altres més optimistes, molts en la direcció del PSOE estan convençuts que Rajoy estarà disposat a obrir un procés de reforma constitucional després del 9-N. Fins aleshores, creuen que mantindrà tancada i barrada la porta de la inexpugnable muralla de la Constitució, però confien que després obrirà una escletxa a la negociació. "La incògnita és si aquí torna a guanyar Pedro Arriola o prioritza el sentit d'Estat", apunta un dirigent del PSOE. És a dir, si el sociòleg de capçalera de Rajoy imposa l'interès electoral del PP -com ja va fer per decantar la retirada de la reforma de l'avortament-, que no convidaria a obrir el meló constitucional. "Electoralment, al PP li interessarà mantenir la confrontació amb Catalunya", diu un altre dirigent socialista que defensa com a única solució blindar a la Constitució la singularitat catalana. "Rajoy no es mourà abans del 9-N i mantindrà la seva estratègia negociadora igual que fa Mas. Però a partir del 10-N, ja hi estarà disposat", afirmen a la direcció del PSOE.

Fins que arribi aquest moment, si arriba, Sánchez mantindrà viva la flama convocant una convenció amb experts constitucionalistes. Però fora del Congrés, on ja ha tancat la ronda amb els portaveus parlamentaris per sondejar la seva disposició a abordar l'esmentada reforma.

D'altra banda, la direcció d'ICV va proposar ahir a les seves bases llibertat de vot sobre la independència en l'eventual consulta sobiranista del 9 de novembre, una proposta que ara hauran de ratificar els militants en una consulta interna durant diversos dies. La direcció d'ICV va portar aquesta proposta al consell nacional -màxim òrgan entre assemblees-, que es va reunir ahir de manera extraordinària per definir la posició dels ecosocialistes davant la doble pregunta de la consulta. Davant la primera pregunta, "Vol que Catalunya es converteixi en un Estat?", la direcció ecosocialista ha proposat de votar sí, mentre que davant la segona, "Vol que aquest Estat sigui independent?", es proposa de donar llibertat de vot als seus militants, ja que ICV agrupa tant federalistes com independentistes.