POLÍTICA
BARCELONA - 31 gener 2017 2.00 h

Pressió al PSC perquè forci un ple pel cas Vidal

 El PP li ho demana “per favor” i Ciutadans vol una comissió

REDACCIÓ - BARCELONA

Ciutadans i, explícitament, el PP van pressionar ahir perquè el PSC forci amb ells un ple extraordinari perquè el president, Carles Puigdemont, doni explicacions sobre les declaracions de l'exjutge i senador d'ERC, Santi Vidal. El grup parlamentari del PSC decidirà avui la seva posició. El líder del PP català, Xavier García Albiol, va demanar ahir al líder i president del grup socialista, Miquel Iceta, que “per favor” forci la compareixença de Carles Puigdemont: “El PSC no es pot posar de perfil en aquest tema. Ha d'actuar de manera contundent i estar a l'altura.”

Sense demanar-ho explícitament al PSC, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, també vol que el president comparegui al Parlament per donar explicacions i adverteix que, si no compareix o no els satisfan les seves explicacions, el seu grup demanarà una comissió d'investigació parlamentària.

El PSC, per la seva banda, va anunciar ahir que el seu grup parlamentari analitzarà avui la situació creada abans de prendre cap decisió, tant sobre el possible ple extraordinari per les declaracions de Vidal com per la possibilitat de portar el pressupost al Consell de Garanties Estatutàries per les partides destinades al referèndum.

Per la seva banda, l'exjutge va enviar ahir una carta al president del Senat, Pío García-Escudero, en què li comunica que renuncia a l'acta de senador a partir de dilluns. Vidal serà substituït a la cambra alta per Robert Masih.

El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, va afirmar a RAC1 que l'exjutge “s'ha explicat molt malament”, però va evitar anar més enllà en la valoració de les paraules de Vidal. Junqueras va negar que siguin certes i va deixar clar que desconeixia el contingut de les seves conferències. En canvi, sí que va comparar la dimissió ràpida de l'exjutge en fer-se públiques les seves declaracions, “assumint les seves responsabilitat”, amb l'actitud de l'exministre i diputat del PP, Jorge Fernández Díaz.