“Veuré néixer la república fent de jutge”

Santiago Vidal rep un ampli suport ciutadà en la presentació de la proposta de constitució catalana que ha liderat

El jutge expedientat sosté que no es penedeix de res i vaticina que la independència arribarà el 2017

01/02/15 02:00 BARCELONA - RICARD PALOU

La presentació de la proposta de constitució catalana que ha elaborat amb el suport d'altres juristes ahir es va convertir en un acte de suport ciutadà a la figura de Santiago Vidal. L'endemà que es conegués la petició de la Fiscalia General de l'Estat per inhabilitar-lo, el magistrat de l'Audiència de Barcelona es va mantenir ferm en la defensa de la seva innocència i del dret a la llibertat d'expressió. “A Martin Luther King no li arribo a la sola de la sabata, però jo també tinc un somni: veuré néixer la república catalana fent de jutge”, va assenyalar als periodistes poc abans de la presentació pública de la seva proposta. Després hi va afegir que es jubilarà com a magistrat “o bé perquè des de Madrid es dictarà una resolució ajustada a dret, o bé perquè ja tindrem el futur estat català”. El magistrat, que va confessar estar vivint un dels moments més interessants de la seva vida professional, va posar data al seu anhel quan va assegurar que confia que l'aprovació de la constitució catalana sigui una realitat el 2017.

Afavorir la participació

Més de 500 persones van omplir fins a vessar la sala Oriol Bohigas de l'Ateneu Barcelonès per assistir a la presentació de la proposta liderada per Vidal –vegeu la revista Presència–, que es va acabar convertint en l'esmentat homenatge al jutge i en la presentació de dos grups de treball més: el col·lectiu Constitució.cat, representat a l'acte pel professor de Ciència Política de la Universitat d'Arizona Oriol Vidal-Aparicio, un dels seus cinc membres; i el de Juristes per la Independència que, més que un projecte de carta magna, està elaborant una llei de transició pensada per a un escenari de ruptura no pactada amb Espanya. “Ho hem de preparar tot perquè l'endemà del dia D pugui ser d'una certa normalitat”, va assenyalar Sebastià Sardiné, membre d'aquesta sectorial de l'Assemblea Nacional Catalana. Els representants dels tres grups van reiterar la voluntat de continuar treballant per consensuar una única proposta, però van aclarir que aquest objectiu no els obsessiona. “El més interessant és obrir el debat, afavorir la participació i implicar el màxim nombre de ciutadans en la definició del nou estat” va assenyalar Joan Matamala, de la Fundació Llibreria les Voltes, que ha donat un suport logístic desinteressat al grup de treball de Vidal i ha posat en marxa el web www.unanovaconstitucio.cat , on es poden consultar altres propostes i fer esmenes a la dissenyada pel magistrat.

Obrir el debat és, de fet, la principal fita que es marquen els tres col·lectius, que ahir van donar per fet que la redacció d'una eventual constitució catalana ha de quedar en mans d'un Parlament constituent. “L'única cosa a la qual aspirem és que si mai s'arriba a constituir, el futur govern de la república tingui un document de consulta que li transmeti què vol el poble de Catalunya”, va matisar. Aquest esperit encara va despertar més l'entusiasme dels màxims representants de l'ANC, Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), les entitats de la societat civil presents en l'acte. “És una idea formidable i servirà perquè molta gent s'impliqui en el disseny i la construcció d'un país millor”, va assegurar després Josep Maria Vila d'Abadal, president de l'AMI, en un discurs compartit per Muriel Casals i pel vicepresident de l'ANC Jaume Marfany. “Enllaça perfectament amb el contingut de la campanya El país que Volem”, va subratllar l'últim. En l'acte no hi va anar cap representant del govern. L'eurodiputat per ERC Josep Maria Terricabras va ser l'únic polític present a l'auditori.

Molts Mossos, dos ultres

L'expectació que la convocatòria havia aixecat entre els sectors sobiranistes i la convocatòria d'un acte de boicot del col·lectiu ultradretà Movimiento Cívico 12-0 va omplir l'entorn de la seu de l'Ateneu d'agents de Mossos d'Esquadra. Al final, només s'hi van arribar dos membres d'aquest grup, un dels quals era el seu líder, Miguel Bosch, expulsat fa mesos del Parlament per haver-hi fet la salutació feixista durant un ple.

LES FRASES

Volem implicar el màxim nombre de ciutadans a la definició del nou estat
Joan Matamala
DIRECTOR DE LA FUNDACIÓ LLIBRERIA LES VOLTES
Treballem pel consens, però no ens obsessiona. El més important és estimular el debat
Oriol Vidal-Aparicio
MEMBRE DE CONSTITUCIIO.CAT
A la futura república catalana ha d'haver-hi poques lleis, però que es compleixin
Santiago Vidal
MAGISTRAT DE L'AUDIÈNCIA DE BARCELONA
Volem garantir que l'endemà del ‘dia D', si arriba, pugui ser d'una certa normalitat per a tots
Sebastià Sardiné
JURISTES PER LA INDEPENDÈNCIA
Per poder fer el país que volem, abans l'hem de somiar entre tots
Patricia Gabancho
VICEPRESIDENTA DE L'ATENEU BARCELONÈS
No usurpem cap funció; només volem que el poder polític legitimat a les urnes tingui un text de consulta
Santiago Vidal
MAGISTRAT DE L'AUDIÈNCIA DE BARCELONA

L'ANC, Òmnium Cultural i l'AMI, amb el magistrat

Carme Forcadell, Muriel Casals i Josep Maria Vila d'Abadal van seguir la presentació des de la primera fila de l'auditori, i al final de l'acte no van amagar el seu estupor pel contingut de l'informe de la fiscalia que, com l'instructor de l'expedient obert al Consell General del Poder Judicial contra Santiago Vidal, sol·licita que el magistrat sigui expulsat de la judicatura. “Espero que aquestes peticions no prosperin, perquè són aberrants i impròpies d'un estat membre de la Unió Europea” va assenyalar la presidenta d'Òmnium Cultural en declaracions a El Punt Avui. En la mateix sentit, Vila d'Abadal va expressar el seu total suport al jutge i considera que l'expedient “està totalment fora de lloc”. El vicepresident de l'ANC, Jaume Marfany, va anar més enllà quan va assegurar que si la petició de la fiscalia i l'instructor prosperen “haurem de fer alguna cosa des de la societat civil”.

També el president de la Generalitat, Artur Mas, es va referir a les crítiques per l'ofensiva contra el magistrat. “Són una nova mostra de l'escassa qualitat de l'Estat espanyol” va assegurar. Mas va reiterar que “no es pot represaliar algú que només està defensant unes idees”.

Darrera actualització ( Diumenge, 1 de febrer del 2015 02:00 )