ECONOMIA
BARCELONA - 1 febrer 2017 2.00 h

El govern aprova les bases per a la transició energètica

 El conseller Baiget presenta al Parlament el document que ha de generar un pacte nacional que indicarà els passos a seguir

 L'objectiu és que el 2050 el 100% de l'energia sigui renovable

M. MORENO - BARCELONA

La Generalitat ha aprovat les bases del futur Pacte Nacional per a la Transició Energètica, que vol establir canvis estratègics en el sector que afectaran tant la producció com el consum energètic a Catalunya. El document, després de la seva aprovació per part del Consell Executiu, va ser presentat ahir al Parlament pel conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, que va expressar el desig d'aconseguir prou consens polític social i territorial per tirar-lo endavant.

Els plans de la Generalitat, que ara s'hauran de debatre i aprovar a la cambra catalana –que potser crearà una comissió ad hoc–, neixen de l'assumpció de les mutacions radicals que tenen lloc tant des del punt de vista climàtic com de la revolució tecnològica, i passen per la potenciació de l'autoconsum, el vehicle elèctric, les energies renovables i la digitalització del sistema energètic. Segons Baiget, el document de bases ha estat “llargament treballat i consensuat amb una àmplia participació” d'agents econòmics i socials, del sector energètic i de sectors productius i acadèmics, i té com a suport fonamental les directrius i el calendari establerts per la Unió Europea, al marge de les objeccions que pugui posar l'executiu espanyol a les empreses del sector.

Baiget va declarar que “els reptes no són senzills i les resistències al canvi seran moltes”, però que, si s'aconsegueix prou consens, el 2050 s'hauria d'haver aconseguit que el cent per cent de l'energia consumida sigui d'origen renovable, tot i que ara mateix només el 8% ho sigui. De fet, Baiget va voler matisar que l'important no és la fita que es proposa, sinó anar avançant en aquest camí.

Una de les claus de la transició serà el que el govern defineix com a “apoderament” dels usuaris, una “rebaixa d'escala” que acostarà el mercat a la ciutadania, que el podrà gestionar millor aprofitant els avenços tecnològics, tant des del punt de vista de l'autoconsum com de la compartició dels excedents, que ja es podran emmagatzemar, com de la utilització de les dades massives que s'alimenti dels nous comptadors digitalitzats.

Entre els eixos estratègics que figuren en les bases aprovades per l'executiu hi ha també la garantia del dret fonamental de l'accés a l'energia, la defensa i potenciació de les fonts d'energia renovables autòctones, el foment de l'R+D en el sector i la democratització i participació ciutadana.

LES XIFRES

8
per cent
de l'energia consumida actualment és renovable. Es vol que el 2050 arribi al cent per cent.
42,3
per cent
del consum energètic va al transport. Una porció rellevant que, a més a més, depèn del combustible fòssil.
54,1
per cent
de la producció elèctrica prové de les nuclears, que consumeixen 40 tones d'urani anuals.