POLÍTICA
BARCELONA - 1 febrer 2017 2.00 h

Escalada dialèctica

 Munté jutja “intolerable” que Madrid acusi el govern català de “totalitari” per les declaracions de Vidal

 Rajoy es torna a negar a parlar del referèndum

 i el portaveu del PP equipara la Generalitat amb Trump

ANNA BALLBONA - BARCELONA

L'anomenada “operació diàleg” sembla, en el dia d'avui, poc més que una quimera engrunada, d'intencions buides. En espera que es concreti la data per a la trobada pendent entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el president espanyol, Mariano Rajoy, la tensió dialèctica entre els dos executius s'eleva una mica més. Sigui amb el pretext de les controvertides declaracions de l'exsenador d'ERC Santi Vidal, que van propiciar la seva renúncia al càrrec divendres passat, o bé amb el pretext del referèndum sobre la independència, ahir les desqualificacions van anar una mica més enllà.

Després que el vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, acusés la Generalitat de mantenir pràctiques “totalitàries” i “xenòfobes”, la portaveu del govern, Neus Munté, li va respondre visiblement indignada. Casado havia tret aquestes conclusions donant per bones les declaracions de Vidal, que deia que el govern català disposava de manera il·legal de totes les dades fiscals dels catalans (cosa que l'executiu ha desmentit reiteradament). “És intolerable i vergonyant que s'acusi el govern de Catalunya de xenòfob, i més quan García Albiol –el líder del PP al Parlament– s'ha caracteritzat per fer declaracions escandaloses, que serien intolerables en altres estats democràtics”. Munté va insistir que les afirmacions de Vidal sobre les actuacions del govern en el procés sobiranista són falses i que, l'endemà mateix de fer-se públiques, l'exjutge va deixar l'escó. I, en canvi, “no es coneix cap representant del PP i del seu govern que hagi assumit el seu error en els darrers temps i hagi plegat”, va denunciar. I va posar d'exemple de no assumir responsabilitats el cas de l'exministre Fernández Díaz i les seves maniobres per buscar draps bruts de líders polítics independentistes.

Veto al referèndum

Just el dia abans que tingui lloc la segona trobada del Pacte Nacional pel Referèndum –es reuneix aquesta tarda al Parlament–, el president espanyol, Mariano Rajoy, es va tornar a tancar en banda, assegurant que el referèndum no es farà i que no és un tema negociable. “Jo estic disposat a parlar i a entendre'ns, però no disposaré de la unitat d'Espanya ni liquidaré la sobirania nacional i la igualtat dels espanyols”, va remarcar, argumentant que ni la Constitució ni les lleis li ho “permeten” i que tampoc vol fer-ho. Al mateix temps, va aprofitar per qualificar el cas Vidal d'“espectacle lamentable”.

Les atzagaiades del PP no van acabar aquí. Als passadissos del Congrés, el portaveu del PP, Rafael Hernando, va equiparar el govern català amb el president nord-americà, Donald Trump: “La Generalitat, en lloc de preocupar-se pels problemes dels ciutadans, pretén llançar espantalls amb enemics externs i aixecar murs.” I va afirmar que “abans que el senyor Trump arribés a la presidència dels Estats Units” a l'Estat espanyol ja havia arribat aquest “populisme” –a través dels independentistes catalans– que “es basa sempre a dir que els dolents són els altres”, va reblar.

Quant a la possibilitat, assenyalada primer pel vicepresident Junqueras, d'avançar el referèndum si empitjora l'espiral de casos judicials contra el sobiranisme, Munté va deixar la porta oberta. “Hi ha un calendari molt clar, el referèndum es farà, com a molt tard, la segona quinzena de setembre.” Però si “les circumstàncies ho aconsellessin”, com a conseqüència de “l'extrema judicialització de la política catalana”, “és possible replantejar-ho”. En tot cas, la data estarà “al servei de l'estratègia” i d'assegurar un referèndum “amb totes les garanties”, va concloure. No va precisar, però, quina seria “la circumstància excepcional” concreta per avançar-lo (si la inhabilitació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell –com va assenyalar Junqueras– o alguna altra contingència).

“S'avanci o no, el referèndum és exactament igual d'anticonstitucional”, va respondre ahir mateix la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que va suggerir que l'executiu català es planteja fer-lo abans perquè “balla al ritme de la música de la CUP”.

LES FRASES

Són declaracions molt greus; quan el PP parla de populisme el primer que ha de fer és mirar a casa seva
Neus Munté
PORTAVEU DEL GOVERN
La Generalitat pretén llançar espantalls amb enemics externs i aixecar murs
Rafael Hernando
PORTAVEU DEL PP AL CONGRÉS

Millo respon a Homs

El delegat del govern a Catalunya, Enric Millo, va reconèixer ahir que el portaveu del PDeCAT al Congrés té el dret de querellar-se contra el president del govern, Mariano Rajoy, per haver incomplert sentències del Constitucional. Ara bé, li va recordar que l'executiu té “sempre” la voluntat de complir les sentències, “respectar les competències de les autonomies, garantir la cohesió territorial i defensar els drets individuals i la igualtat dels espanyols”. A més, va dir d'Homs que sempre s'ha “caracteritzat” per incomplir sentències judicials.

D'altra banda, el delegat del govern va admetre que no va ser “afortunat” quan la setmana passada va dir que el cost del viatge que la cúpula del govern català va fer a Brussel·les per explicar el referèndum es podia haver destinat a ambulàncies pediàtriques (ho va afirmar just després de la mort d'una nena que esperava una ambulància a Blanes, i va ser acusat de demagog). Tot i així, ahir Millo va defensar que manté la reflexió de fons i va acusar el govern de “perdre el temps” amb el referèndum.