POLÍTICA
GIRONA - 1 març 2018 2.00 h

Retreuen la “insensata ingratitud” de Madrenas

 El subdelegat del govern espanyol a Girona respon a l’absència de l’alcaldessa en la celebració del 194è aniversari de la Policía Nacional

 L’acte se centra en la defensa de la Constitució i l’actuació policial

ÒSCAR PINILLA - GIRONA

L’acte de celebració del 194è aniversari de la Policía Nacional de Girona es va convertir ahir en un acte reivindicatiu en defensa de la Constitució Espanyola, de suport ferri a la tasca realitzada per aquest cos i de retret a l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. Durant el seu discurs, el subdelegat del govern espanyol a Girona, José Manuel Sánchez-Bustamante, va criticar l’absència ja anunciada de la màxima representant del consistori gironí. “No hi ha democràcia ni drets ni llibertats sense seguretat”, va afirmar Sánchez-Bustamante en un to altiu. “És necessari que ho reivindiquem, i els que tenim responsabilitats públiques hem de fomentar aquesta percepció”, sosté. Va ser llavors quan el subdelegat espanyol va retreure “la insensata ingratitud d’alguna alcaldessa”. Es referia a Madrenas, que fa unes setmanes va declinar per carta la invitació que li va fer arribar el cos policial per assistir a l’acte. En aquesta, l’alcaldessa recordava que des del 4 d’octubre l’Ajuntament de Girona ha trencat relacions institucionals amb l’Estat fins que “es demani perdó” a les víctimes de l’1-O. “No hi ha hagut cap declaració pública de cap autoritat estatal ni policial admetent l’ús desproporcionat de la força ni demanant disculpes als ferits”, recull la carta de l’alcaldessa. “Al contrari, s’han negat les càrregues policials i s’ha lloat una actuació que a ulls de tot el món va ser extremadament violenta”, hi afegeix l’escrit.

Si hagués assistit Madrenas a l’acte de la Policía Nacional no només no hauria sentit aquestes disculpes que havia demanat, sinó que hauria escoltat les lloances a les actuacions “legítimes” dutes a terme pel cos policial. Discursos sense fissures i ni tan sols un punt d’autocrítica. “En un present realment complicat, amb un desafiament a l’estat de dret sense precedents en la nostra història i un repte que volia fer trontollar els valors democràtics de la nostra societat, la Policía Nacional ha sabut respondre en defensa del principi de legalitat i la salvaguarda de la separació de poders”, va assegurar el subdelegat del govern espanyol a Girona. “La Policía Nacional és un exemple del compliment fidel de la important missió que li ha encomanat la Constitució Espanyola”, afirma. Alhora, va fer una declaració d’intencions: “Per la seva manera de fer i per la seva professionalitat, vull assegurar que la Policía Nacional estarà a l’altura per a la tranquil·litat de tots.” En aquest sentit, i fent referència al procés sobiranista, va alertar que “és inútil buscar la seguretat darrere de les barreres geogràfiques; la seguretat real només està en la legislació i en la justícia”.

Missió constitucional

En la mateixa línia de suport al cos policial es va expressar el comissari en cap provincial, Francisco Pamplona. “En uns moments convulsos, tant polítics com socials, que estem vivint en aquests moments, la Policía Nacional no ha deixat de complir la seva missió emparant-se en la Constitució.” Pamplona va reconèixer la tasca policial a l’hora de fer complir la llei “malgrat les dificultats que puguin sorgir”.

L’acte institucional es va celebrar a la Subdelegació del Govern espanyol a Girona i hi van assistir, entre d’altres, comandaments de la Guàrdia Civil, policies locals, gendarmeria francesa i exèrcit. També hi van ser el president de l’Audiència de Girona, Fernando Lacaba; la fiscal en cap, Ana María Meléndez; el comissari dels Mossos d’Esquadra, Josep Milan, i la regidora del PP Concepció Veray. L’acte va cloure amb tots dempeus, i cridant: “Viva Espanya, viva el rei, viva la Policía Nacional.”

LES FRASES

No hi ha democràcia ni drets ni llibertats sense seguretat. Els que tenim responsabilitats públiques hem de fomentar aquesta percepció
És inútil buscar la seguretat darrere de les barreres geogràfiques; aquesta està en la legislació i la justícia
José Manuel Sánchez-Bustamante