Confiar en la democràcia

01/05/15 02:00 PAU MISERACHS
La democràcia exigeix avui renovar les velles elits, els veterans de més de cinc legislatures,
i posar fi a les falses lleialtats dels professionals de la política per donar nova vida a les institucions

Fa uns mesos va venir a Barcelona el jurista i polític liberal Antonio Garrigues i ens va fer una conferència parlant d'entesa, de diàleg i de l'importància de no creure en l'immobilisme com a solució. Garrigues es va pronunciar d'alguna manera contra el desarrelament polític visible en la ciutadania.

És cert que el desarrelament polític creix dia a dia amb la intenció abstencionista i el cansament del ciutadà mitjà per l'actuació dels partits. La ciutadania veu que la democràcia no funciona ni a les institucions ni als partits. El ciutadà observa que fins i tot les esquerres i les dretes de nova creació continuen agafades a les llistes tancades a l'hora de decidir candidats.

Sembla que els valors que animen les forces democràtiques també es troben en crisi quan no hi ha acord per fer visible la confiança dels partits amb la ciutadania de la que surten.

Els antagonismes personals i la manca de respecte al pluralisme i les opinions contràries ens ha de fer repensar la democràcia imperfecta que vivim. De cara al futur no hi caben verticalismes ni poders monolítics. Haurem de fer cas el professor Garrigues quan ens deia que la concentració de poder va contra la llibertat i ennuega la democràcia.

La democràcia exigeix avui renovar les velles elits, els veterans de més de cinc legislatures, i posar fi a les falses lleialtats dels professionals de la política per donar nova vida a les institucions. És necessari canviar l'organització dels poders a tots els nivells, donant encaix a la societat civil. Serà impossible a partir d'ara la política sense comptar amb la societat civil. El cas català ho demostra.

Com que no es respecta l'ètica política que recomana no acumular càrrecs ni mandats, ni acceptar regals que no siguin de cortesia, caldrà fer lleis per impedir l'acumulació i la concentració de poders institucionals i orgànics que es continuen produint en els partits i les anomenades portes giratòries a la sortida dels càrrecs.

L'ètica, la llei i la democràcia social és evident que seran els instruments nous de la democràcia per reconciliar la ciutadania amb l'acció política i reduir la desafecció actual.

La nova democràcia ens ha de portar a més a combatre les desigualtats i canviar el paper de les institucions per promoure un desenvolupament responsable. Sortir de la crisi requerirà sens dubte un canvi de mentalitats i de construcció social. Podem continuar confiant en la democràcia.

Darrera actualització ( Divendres, 1 de maig del 2015 02:00 )