POLÍTICA
ANVERS / GANT - 1 maig 2016 2.00 h

Puigdemont basteix un front social contra el TC

 La cimera de dimarts “representarà la unitat del poble de Catalunya” contra el recurs a la llei d'emergència social

 El president flamenc insta la UE a respectar el desig democràtic dels catalans

ALBERT SEGURA - ANVERS / GANT

El carilló de la catedral d'Anvers, un dels més antics del món (amb permís del del Palau de la Generalitat), va rebre ahir Carles Puigdemont amb l'himne d'Els Segadors. El president va triar Flandes per fer el primer viatge oficial a l'estranger i per plantar cara a la darrera envestida del govern espanyol i el Tribunal Constitucional (TC). Puigdemont vol bastir un front social contra el recurs i la suspensió de la llei d'emergència social i, per això, ha convocat una cimera dimarts que ve que “representarà la unitat del poble de Catalunya” i “servirà per coordinar la resposta conjunta per no deixar ningú desatès”.

Després de reunir-se amb l'alcalde d'Anvers, el líder independentista flamenc Bart de Wever, i amb el ministre president de Flandes, Geert Bourgeois, Puigdemont va insinuar que desobeirà l'Estat “per garantir que ningú no quedi desatès”, digui el que digui la suspensió. La resposta, això sí, haurà de ser conjunta. El president de la Generalitat va agrair la “predisposició absoluta de les alcaldesses de Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Badalona i Santa Coloma de Gramenet i dels presidents de les dues associacions municipalistes”, que participaran en la reunió per “coordinar la resposta que hem de donar com a país, com a poble, com a societat”. “No és un conflicte entre dues administracions, sinó entre l'Estat i la societat catalana en conjunt”, va alertar.

En el front comú amb què Puigdemont vol respondre a l'enèsim atac de Rajoy serà molt “important” la participació del “món local, que s'ha caracteritzat per estar sempre al costat i, precisament, ser el primer que ha respost a aquest problema”. I, sobretot, donarà transversalitat política a la resposta catalana a Madrid, de Colau i els comuns fins a les socialistes Parlon i Marín. “És una mesura que té uns efectes molt perjudicials per a la gent; aquest no és un conflicte polític, sinó un conflicte entre un Estat i la gent”, va afirmar.

“Per descomptat, no serà una reunió simbòlica només: té importància perquè representarà la unitat del poble de Catalunya, però sobretot servirà perquè el govern expliqui quines mesures ha pres i quines pensa prendre, perquè les coordinem conjuntament i perquè no deixem ningú desatès”, va argumentar des d'Anvers.

Aquesta enèsima suspensió via TC ha deixat enlaire la continuïtat del diàleg obert amb el govern espanyol amb les reunions entre Puigdemont i Rajoy i Oriol Junqueras i Soraya Sáenz de Santamaría. “Ha quedat ben clar que la pilota ja no és a la nostra teulada: quan ens han demanat gestos de diàleg, els hem fet; quan ens han demanat propostes, les hem posat damunt la taula, però hem rebut sempre el mateix missatge”, va lamentar Puigdemont.

Puigdemont va visitar, com a convidat d'honor, la fira Floralien, que des del 1808 s'organitza a Gant i que té forts vincles amb el Temps de Flors de Girona. De fet, Flandes va participar l'any passat a la fira gironina, decorant el claustre del monestir de Sant Daniel. I seguint l'exemple gironí, Floralien ha passat d'organitzar-se en un pavelló firal a omplir de flors els carrers de la ciutat. El president de la Generalitat va arrencar ahir al seu homòleg flamenc suport al procés sobiranista. Bourgeois va demanar a la UE que sigui “molt pragmàtica si hi ha una majoria” de catalans que volen independitzar-se. “No veig per què la UE no hauria d'acceptar aquest desig democràtic de la majoria”, va reivindicar.