València, més que un nou cicle

La Vanguardia en català | 01/06/2015 - 01:18h


Josep Vicent Boira
Profesor del departamento de Geografía de la UVPoc abans de les eleccions, en aquestes mateixes pàgines, els exposava la importància que la cita del 24-M aportara a la societat valenciana una cosa molt simple: un cert aire propi. L’objectiu s’ha complit amb escreix. Baste donar tres pinzellades. 1) El pròxim alcalde de València podria ser un valencià nascut, curiosament, a Manresa. 2) La ciutat d’Alacant –que passa per ser, amb un judici simplista, la capital castellanista de la Comunitat Valen­ciana– comptarà amb tres regidors nacionalistes en correspondència amb el 9% dels vots obtinguts. 3) A Castelló, la ciutat d’on va ser alcalde Alberto Fabra, l’encara president de la Generalitat, el PP ha perdut la meitat dels seus vots.

Durant molts anys, no solament hi ha hagut que tenir molta paciència per a suportar la manera en com alguns han exercit el poder, sinó també als qui llançaven esguards commiseratius i ens oferien lliçons de moral des d’alguns mitjans de comunicació assentats a Madrid. El valencià, així, era castigat per partida doble. Des d’aquell injust “Resacón en Levante” de La Sexta fins a la recent gràcia preelectoral associada al cas Rus de Dani Mateo sobre el gen de la corrupció inherent al valencià, allò que hi passava es “napolitanitzava” creant-se un escut mental que excusava qualsevol anàlisi seriosa: és que no tenen remei. Els valencians són així. I de sobte, arriba el 24-M i la comunitat ­autònoma d’Espanya on el PP perd més percentatge de vot és la valenciana (un 22%), la Diputació de València, casa d’alguns dels més recents escàndols mediàtics, canvia de mans en bloc i Xàtiva degrada Alfonso Rus a una tercera posició des de la seua majoria absoluta.

A València estan passant coses que, per la seua profunditat, eren impensables amb prou feines fa un parell d’anys. A València passa quelcom més que la fi d’un cicle electoral. S’accelera el temps, però muta l’espai. El Partit Popular és enviat a la casella d’eixida, com en els jocs de l’oca, obtenint el mateix percentatge de vot que el 1989. Però aquesta casella d’eixida, que fa olor de refundació, té quelcom de diferent perquè no solament haurà de recuperar-se quantitativament, sinó reconstruir un discurs modern que li permeta aspirar a tornar a ser referent en el món urbà valencià: avui, el PP tan sols té opció de governar en quatre de les vint grans ciutats valencianes. En canvi, als socialistes els ha passat una cosa diferent: en algunes ciutats de certa solera, el PSOE obté fins un 62% dels vots municipals –com a Ontinyent–, i ­només un 25% dels autonòmics. Aquest vot dual s’observa també en altres urbs destacables. El PSOE hauria de meditar la seua estratègia de país.

València comença a respirar un cert aire propi. A València s’ha produït un quàdruple desacoblament que a Espanya està causant la suficient perplexitat per a obviar-ne el cas. El primer desacoblament és el del bipartidisme. En el 2011, PPCV i PSPV van sumar el 76% dels vots. En el 2015, el 46%. El segon desacoblament és el que predicava un nou sistema polític sobre Ciutadans i Podem. La interposició ferma de Compromís (amb un 18% en tot el País Valencià, un 23% en la província de València i igual percentatge a la capital) altera la geometria política que es tenia preparada. El tercer desacoblament es refereix al paper que la Comunitat Valen­ciana tenia assignat en el teatre polític espanyol. La regió valenciana estava ací “per ofrenar noves glòries a Espanya”. I punt. Tal vegada l’endemà de les elec­cions, algú xiuxiués a cau d’orella de Montoro que no va ser tan bona idea no acudir a València a donar explicacions sobre l’infrafinançament valencià, com li van demanar els empresaris, i que açò del corredor mediterrani, senyor Rajoy, tenia més importància del que semblava. La rebel·lió de part de Catalunya davant el paper que el centralisme espanyol li té assignada es dóna per descomptada a Madrid, almenys des del 1714. De la mateixa manera, la pe­riòdica explosió popular de Madrid, d’aqueix Madrid insurgent i revoltós, està assumida pel sistema per reiterativa. En canvi, el que pot passar a València no té nom. No té nom en el sentit de no saber com nomenar-ho, perquè és inèdit. Comportaments diferents a València i Navarra, com li agrada explicar a Enric Juliana, alterarien substan­cialment els equilibris de l’Estat. 

Puntualitzem: alterarien les bases tradicionals sobre les que els equilibris de l’Estat s’han assentat. Convé recordar avui les paraules de José María Aznar a les seues memòries: “València tenia per a nosaltres un significat especial. El vincle entre València i Madrid generaria per ­raons de proximitat geogràfica unes sinergies molt importants (...) La primera instrucció que va rebre Rafael Arias-Salgado va ser la d’acabar l’autovia Madrid-València com fóra”. I hi ha encara una quart desacoblament: el que atribuïa al valencià un odi intrínsec a allò català. Com ha apuntat el periodista Josep Torrent, el 24-M ha certificat el fracàs de l’anticatalanisme com a estratègia política funcional. La resposta a la llei de Senyes d’Identitat, apro­vada a última hora pel Govern valencià per a salvar els seus mobles, s’ha materialitzat en la més que probable arribada d’un valencià de nom Joan (Ribó) a l’alcaldia del cap i casal en representació de Compromís, coalició que ha vençut en 9 dels 19 districtes de la ciutat.
Mai un temps nou havia tingut a veure tant amb un mapa nou. València s’explica avui per un nou cicle temporal, però València sembla que comença a tenir també un territori propi. Descanse Joan Fuster en pau: el país ja té política.