POLÍTICA
BARCELONA - 1 juliol 2017 2.00 h

Òmnium no admet rebaixes ni dilacions en el referèndum

 Afirma en una declaració que és l’hora de la veritat i demana “coratge” a govern, alcaldes, partits i treballadors

 Es compromet a assumir les conseqüències de les represàlies de l’Estat espanyol

XAVIER MIRÓ - BARCELONA

No hi pot haver marxa enrere ni sortida alternativa al referèndum per part del govern o el Parlament. Encara que hi hagi multes i inhabilitacions. Aquesta és la posició inamovible d’Òmnium, el president del qual, Jordi Cuixart, llegia ahir una declaració pública acompanyat de tots els dirigents nacionals i territorials de l’entitat abans de la seva assemblea general. “No acceptarem ni ens farem còmplices de dilacions ni rebaixes al mandat democràtic. En aquest moment decisiu, no hi ha dubtes que hi valguin, som al cap del camí i ha arribat el moment de la veritat”, s’afirma en la declaració, que demana “serenor i coratge” als representants, institucions i treballadors públics que han de fer possible l’1-O. El text també demana fermesa i “sentit històric” als alcaldes “al marge de consignes de partit o d’amenaces de l’Estat”. Òmnium es compromet a assumir “les conseqüències col·lectives i individuals” de fer possible el referèndum.

Anunciades la data i la pregunta del referèndum pel govern català, les entitats sobiranistes iniciaven amb un acte multitudinari a Montjuïc la campanya de mobilització en suport del referèndum de l’1-O que el govern espanyol manté que impedirà. Conscients que el govern de Rajoy intentarà frustrar-lo amb mesures polítiques i judicials –caldrà veure si fins i tot excepcionals–, les entitats com Òmnium i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) han assumit el paper de garants que no hi haurà un retrocés del govern o els partits. Ja en aquell acte, Cuixart feia una crida a la mobilització ciutadana per fer “irreversible el referèndum”, i el president de l’ANC, Jordi Sànchez, advertia que s’havia acabat el temps d’una hipotètica negociació política amb l’Estat que no inclogués el referèndum: “Tinguem molt clar que les urnes no es negocien. Sigueu forts.”

Aquesta mateixa setmana, l’ANC ha iniciat la seva campanya del sí, en què desplegarà accions en favor de la votació durant tot l’estiu que culminaran en una nova gran manifestació l’Onze de Setembre. Demà seran els alcaldes organitzats al voltant de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) els que es comprometran públicament amb l’organització del plebiscit.

Morral llegirà el manifest de compromís dels alcaldes

L’exalcalde d’ICV de Cerdanyola, Antoni Morral, llegirà avui el manifest de suport dels alcaldes sobiranistes al referèndum de l’1 d’octubre. En un acte amb més de 500 alcaldes que ja han confirmat la seva assistència, l’ACM i l’AMI volen escenificar el compromís dels ajuntaments associats amb la cessió d’espais per votar. Agnès Ferré, Cori Montlleó, Bartomeu Baqué, Estefania Rufach, José María Osuna, Carme Güell, Lluís Soler, Montserrat Venturós i Juli Fernàndez també hi intervindran.