OLÍTICA
Barcelona - 1 octubre 2015 2.00 h

Un terç dels vots exteriors sol·licitats es perden pel camí

 Dels 21.771 demanats, uns 7.000 no van arribar a l'escrutini i la participació queda en un escàs 7,5%

 Tot i tenir menys sí i sí que el 9-N, Junts pel Sí i la CUP sumen un 64% i els unionistes, un 22%

ÒSCAR PALAU

Un total de 6.990 catalans que viuen a l'exterior, un terç dels 21.771 que s'havien pogut inscriure per votar el 27-S, s'han quedat sense exercir aquest dret perquè el seu vot no va arribar a temps, per les raons que sigui, a l'escrutini oficial que es va fer ahir. El fenomen va ser especialment greu a la demarcació de Tarragona, on tan sols van arribar un 55% dels vots sol·licitats. Tot plegat deixa el total de vots exteriors en tan sols 14.781, un raquític 7,54% d'un cens global de 196.065 catalans, que no ha parat de créixer per l'èxode a causa de la crisi. Això, a més, fa baixar dos punts i mig la xifra final de participació, que era superior al 77,4% a la Catalunya interior, i que queda en poc menys del 75% en el còmput global. “Tots tenim el mateix dret a vot, independentment d'on estiguem vivint, però això no acaba de ser així lamentablement”, denunciava la consellera de Governació, Meritxell Borràs, en presentar ahir les dades.

El govern, que dimarts va anunciar que presentarà un recurs al Tribunal Suprem i estudiarà vies per dur-ho a instàncies internacionals si no prospera, ha rebut 230 queixes en tot just les primeres 24 hores de funcionament de l'adreça electrònica que va oferir a tots els que havien tingut problemes per votar des de l'estranger. I és que sovint això esdevé una “odissea”, segons Borràs, pels entrebancs per demanar el vot, per la interpretació diferent de la normativa que es fa en ambaixades i consolats, o pel simple fet que les paperetes no arriben a temps. Especialment “barroer” ha estat el cas dels electors d'Itàlia, als quals van fer enviar a una adreça equivocada el sobre que havia d'anar a l'ambaixada a Roma. “Podríem haver estat molts més, som davant d'un Estat arcaic que no ha protegit com cal els drets dels ciutadans”, denunciava Borràs, que demanava a la junta electoral que ho investigui i anunciava que col·laborarà amb entitats com ara Drets per donar “cobertura legal” a les queixes. La consellera, que lamentava que l'Estat sempre va contestar als seus requeriments dient que “les coses funcionaven bé”, instarà el pròxim Parlament a elaborar una normativa per introduir el vot electrònic.

Triomf sobiranista

L'escrutini exterior no fa canviar, tal com es preveia, el resultat final en escons, però confirma la impressió històrica que es tracta d'un vot netament sobiranista. Junts pel Sí ha rebut més de la meitat dels sufragis i la CUP és la segona força, amb un 10% més, per a un total independentista del 64,11%. El bloc unionista, en canvi, queda en un 22,5%, resultat de la suma de C's (9,7%), el PSC (7%) i el PP (5,8%). El bloc indefinit, capitanejat per Catalunya Sí que es Pot i Unió, obté el gairebé 13% restant.

Les xifres absolutes, això sí, són molt més altes que les del 2012, quan es van emetre uns 8.900 vots (un exigu 5,7% del cens), però més baixes que les del 2010, quan encara no estava en marxa el procediment del vot pregat introduït per la Loreg estatal el 2011, i van votar més de 15.000 catalans. El 2006 en van votar uns 20.000.

Les comparacions són encara més sagnants amb el 9-N, quan el govern va habilitar tot just 19 punts de votació presencials a tot el món. Llavors van votar 13.435 catalans (tot just un miler menys que ara), dels quals 12.087 ho van fer pel sí i sí, molts més que els 9.420 que han sumat Junts pel Sí i la CUP, tot i tractar-se ara d'uns comicis oficials, amb tota la xarxa diplomàtica estatal arreu del món teòricament al seu servei.

L'Estat no es pot mantenir impassible davant la flagrant vulneració d'un
dret bàsic.
Meritxell Borràs
CONSELLERA DE GOVERNACIÓ

LA FRASE

74,96
per cent
queda finalment la xifra de participació del 27-S, un cop agregades les dades de l'escrutini exterior.

LES XIFRES

230
queixes
de l'exterior ha rebut el govern en 24 hores al seu correu electrònic eleccions.govern@gencat.cat

CDC torna a demanar la compareixença de Margallo

El portaveu de CDC al Senat, Josep Lluís Cleries, va demanar ahir la compareixença urgent del ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, per “exigir-li responsabilitats per les suposades irregularitats” que hi ha hagut en el vot exterior en les eleccions de diumenge passat. Cleries, de fet, ja havia sol·licitat la compareixença del ministre just abans de l'inici de la campanya electoral perquè no passés el que qualifica de “desastre” amb el vot del Cens Electoral de Residents Absents (CERA), ja que ja hi havia hagut diversos precedents negatius en el mateix sentit.

“Per desgràcia, s'han fet realitat els pitjors temors i els catalans que viuen fora de Catalunya no han pogut exercir el seu dret al vot, un fet que ha alterat el resultat electoral que hi hauria hagut”, lamentava Cleries en una nota difosa ahir pel partit. El líder convergent a la cambra alta espera ara que Margallo “doni la cara, trobi on han tingut lloc els errors i expliqui a la comissió del Senat tots els passos fets pel seu ministeri”.