POLÍTICA
GIRONA - 1 octubre 2016 2.00 h

El PDC reclama a l'Estat el grau d'execució a Girona de 75 projectes pendents

 Es tracta d'inversions pressupostades que no s'han dut a terme

 El diputat Jordi Xuclà assegura que les partides realment gastades són “irrisòries”

JORDI NADAL / ACN - GIRONA

El diputat per Girona del PDC al Congrés, Jordi Xuclà, va explicar ahir que el grup ha presentat una bateria de setanta-cinc preguntes al govern de l'Estat sobre el grau d'execució de projectes a les comarques gironines, pressupostats i no conclosos. Una part important d'aquestes preguntes es refereixen a infraestructures viàries. N'hi ha, per exemple, d'onze trams de l'N-II entre Tordera i la Jonquera, l'A-26 de Figueres a Besalú o el nou pas entre Puigcerdà i la frontera de l'Estat francès. Es demana l'estat d'altres eixos del Pirineu gironí, com ara la variant de Ribes de Freser o la inversió pendent a l'N-152 entre Ribes de Freser i la Molina.

Pel que fa a les infraestructures, es demana també el detall de l'execució de les inversions pressupostades per treballs a realitzar per Adif i Renfe en relació amb les línies i els recursos ferroviaris i per Enaire pel que fa a les infraestructures del transport aeri. Es reclamen, a més, les inversions per a la restauració del castell de Figueres i la catedral de Girona, o la nova seu de l'arxiu històric provincial de Girona.

A part de les inversions en infraestructures i elements patrimonials, hi ha l'execució de treballs d'estudi i control d'aspectes mediambientals o de millora de la competitivitat econòmica, entre d'altres.

Inversió “insultant”

El diputat va considerar que les poques inversions realitzades a la demarcació els darrers anys per l'Estat demostren que aquest ha fet “una declaració unilateral de retirada de les comarques gironines.” En aquest sentit, va dir que les quantitats que s'ha gastat han estat “irrisòries i insultants”.

El diputat gironí del PDC també ha criticat que, amb un govern en funcions des de fa gairebé un any, hi ha una “opacitat absoluta” del PP a l'hora de retre comptes sobre aquestes qüestions. “No tenim capacitat de fer control parlamentari i les preguntes són l'única fórmula que ens queda perquè ens responguin i demostrar l'asfíxia premeditada a càrec de l'Estat vers les infraestructures de Catalunya”, ha conclòs.

Xuclà va explicar-ho en el marc d'una trobada que va celebrar ahir amb bona part dels membres del grup del Partit Demòcrata Català al Congrés –inclòs el portaveu del grup, Francesc Homs– amb empresaris gironins en un hotel de la ciutat.

LA XIFRA

11
preguntes
de les 75 fan referència a l'estat d'execució de trams de l'N-II, des de Tordera fins a la Jonquera.
És l'Estat el que
ha fet una declaració unilateral de retirada
a les comarques gironines
Jordi Xuclà
DIPUTAT GIRONÍ DEL PDC AL CONGRÉS
Les preguntes són l'única fórmula que ens queda perquè
ens responguin
i demostrar l'asfíxia premeditada a càrrec de l'Estat