INFRAESTRUCTURES I SERVEIS
BARCELONA - 1 octubre 2016 2.00 h

Foment sosté que inverteix i compleix amb rodalies

 El responsable d'Infraestructures aprofita la inauguració de les obres de millora d'una estació per desmentir el greuge català en qüestió ferroviària

 Gómez-Pomar confon les dades d'inversió

REDACCIÓ - BARCELONA

Un desmentit que deixa molts dubtes. El secretari d'estat d'Infraestructures del Ministeri de Foment, Julio Gómez-Pomar, va aprofitar ahir la inauguració d'unes obres de millora de l'estació de Sant Joan Despí per reivindicar el volum inversor de l'Estat a Catalunya en matèria de trens i desmentir les queixes del govern de la Generalitat i de cada cop més representants de la societat civil. Els arguments de Gómez-Pomar, però, van topar amb un greu error del mateix secretari d'estat, que va confondre les xifres i, finalment, va oferir unes dades d'inversió inferiors a les que finalment són les reals.

El responsable d'Infraestructures va voler arrencar el seu discurs negant la major, és a dir, desvinculant-se del compromís d'invertir 4.000 milions a la xarxa ferroviària catalana que va subscriure el 2009 l'últim govern del PSOE, abans de la victòria de Mariano Rajoy. Gómez-Pomar va afirmar que aquesta quantitat està fora de lloc perquè “suposa la meitat de tot el pressupost de Foment per un any”. En canvi, va trobar molt més apropiat el compromís a què van arribar el 2012 l'aleshores ministra Ana Pastor i el conseller Santi Vila per invertir 306 milions d'euros a la xarxa de rodalies. El problema i la confusió de l'alt representant de l'Estat va venir d'aquí, perquè quan Gómez-Pomar es va referir a aquest acord va confondre diners amb actuacions, assegurant que el compromís del Partit Popular és un “pla de 306 actuacions amb una inversió de 100 milions que està duent a terme Renfe, més una altra inversió que està fent Adif”. El secretari d'estat no va fer cap referència a la quantitat de 790 milions invertits entre 2012 i 2016 que Adif va fer públic fa quinze dies en una nota de premsa, com a rèplica a l'anunci del conseller de Territori, Josep Rull, de posar en marxa un contenciós judicial contra Adif pels incompliments inversors. En relació amb els 306 milions acordats per Pastor i Vila, per exemple, la Generalitat sosté que només se n'han invertit un centenar.

Tot i la confusió, Gómez-Pomar va enaltir-se dient que el govern del PP “està complint el pla” i va fer una concessió a l'autocrítica en afirmar que “no estem satisfets però, per descomptat, hi ha un compromís molt clar del govern, de Renfe i Adif per intentar prestar el millor servei als ciutadans”.

Les obres a l'estació inaugurades ahir les ha pagades Renfe, que assumeix el cost de millora de totes les estacions de Barcelona, llevat de les tres grans de la capital.

LA XIFRA

306

És la xifra
que va generar confusió a García-Pomar; quan havia de dir milions va dir actuacions.