LA CLAU

ALBERT SÁEZ

Director adjunt

Ja gairebé el tenen

@albertsaezc


DIMARTS, 1 DE DESEMBRE DEL 2015

Els despatxos del poder i les assemblees populars estan a punt d'obtenir una nova peça en aquesta llarga i interminable crisi econòmica. No actuen coordinats sinó tot al contrari, però quan algú s'interposa en els seus camins creuats no canvien mai de trajectòria per evitar l'atropellament. L'espectacle compta, a més, amb alguns col·laboradors excepcionals que sota l'aparença d'espectadors són en realitat primers actors d'aquest drama. La peça per la qual tants han salivat està a punt de caure, Artur Mas pot deixar de ser president de la Generalitat.

Resulta massa primari adjudicar aquesta execució a la CUP, que han sigut els últims a arribar al ball. Mas morirà políticament a mans de Mas, dels seus èxits i dels seus errors, de les seves audàcies i de les seves misèries, dels seus gestos valents i dels seus actes mesquins. Mas, finalment, és humà i qui a espasa mata, a espasa mor, tard o d'hora.

CDC BUSCA UN URKULLU

No s'ha de ser un independentista hiperventilat per adonar-se que aquest accident obliga necessàriament a retrocedir la marxa dels esdeveniments. Fins i tot abans de produir-se ja ha tingut efectes: la coalició de Junts pel Sí no repeteix en les generals, cosa que servirà en safata la victòria nominal a Ciutadans; dins del que queda de CDC proliferen els candidats a ser l'Urkullu català; l'entrada de Mas en el regne dels empestats polítics -amb un càstig molt per sobre del de CampsAguirreChaves o Barcina- deixa pràcticament en els llimbs la governabilitat a Catalunya abans i després d'unes noves eleccions. ¿Qui pactarà amb qui fins a sumar 68 escons? ¿Les restes de CDC, del PSC i el PP podrien no arribar a sumar 60 diputats? ¿Sumarien els seus vots els emergents de la CUP i de Podem amb una Esquerra acabada de sortir d'un pacte amb Mas? ¿Ciutadans té aliats?

Han derrotat Mas, però sense alternativa. Potser s'ho ha guanyat amb alguns excessos messiànics, algun entusiasme inicial en les retallades, els coquetejos amb la CUP o