Errors decisius de Catalunya

02/01/2017 00:23 | Actualizado a 02/01/2017 02:37

Observem amb gran facilitat els errors aliens, però passem per alt els nostres, quan precisament d’ells podem extreure’n ensenyances profitoses. Hem comès algunes equivocacions fonamentals al llarg de la història; n’hem après d’elles, però no en la mesura suficient. Les que segueixen han estat comeses des de la fi del franquisme, són decisives, i no són poques.

1979-80. En el debat del projecte d’Es­tatut d’Autonomia, la majoria parlamen­tària formada pel PSC, PSUC i UCD rebutja la proposta de Trias Fargas del concert econòmic com a sistema de finançament. Va significar quedar submergits en el sistema financer de regim comú (http://bit.ly/2fjsaqh).

1980. Insuficient resposta política al canvi introduït en la concepció de l’Estat de les autonomies del “cafè per a tothom”, impulsat pel PSOE des d’Andalusia. El plantejament inicial era una organització territorial d’Espanya en dos nivells. Un configurat per tres estatuts de caire federatiu i de diferent substància (Catalunya, País Basc i Galícia). L’altre format per una àmplia desconcentració administrativa regional sense potestat legislativa. Tres estatuts especials i catorze o quinze regions sense parlament. Una asimetria similar a la de la Constitució italiana de 1948, però el PSOE va refusar aquesta solució per a Andalusia i va guanyar l’aposta. El resultat ha homogeneïtzat Catalunya amb les regions espanyoles. Podeu trobar una bona anàlisi d’Enric Juliana a http://bit.ly/2gLH3xu.

1985. VII Congrés de CDC ( http://bit.ly/29n1Rsg). La direcció rebutja la proposta de conseller d’Agricultura, Miró i Ardèvol, d’iniciar la reforma de l’Estatut, que junt amb els seus avantatges, com el de la seva flexibilitat en el marc de la Constitució, presentava nombroses limitacions. Aquesta proposta coincidia amb la visió de l’aleshores secretari general d’Esquerra Republicana, Heribert Barrera, que considerava necessari modificar el text català, incorporant-hi totes les millores que contemplaven els altres estatuts. Varen tardar massa anys a assumir les deficiències.

1996. Pacte del Majestic amb el Partit Popular (http://bit.ly/1P2U7eC). Jordi Pujol i la direcció de CDC refusen la proposta interna formulada pel president del Grup Parlamentari al Congrés dels Diputats, Joaquim Molins, preparada pels directors de la campanya electoral, Josep Maria Gené i Josep Miró i Ardèvol, de presentar com un punt decisiu de la negociació una versió més afinada i solidària del concert basc, que anomenaren Pacte Fiscal. Anys després Artur Mas recuperaria el projecte per un curt espai de temps.

2003-2006. Inici i aprovació del nou Estatut d’Autonomia de Catalunya. Nascut com una iniciativa de Pasqual Maragall, i concebut com un instrument legitimador del seu catalanisme, el projecte va néixer afeblit pel joc tàctic i partidista; negociació separada d’Artur Mas amb en Rodríguez Zapatero, refús final d’ERC, aprovació amb una marge de participació del 48%. Era un text tècnicament deficient malgrat els anys d’experiència, perquè es redactava en clau de pugna entre els partits. Després va venir el pas del ribot de Madrid. Malgrat totes aquestes limitacions té un potencial oblidat.

2010. Sentència del Tribunal Constitucional que deixa sense efecte diversos articles de l’Estatut. La queixa i la protesta, plenament justificades, van obnubilar la via que el propi TC oferia per ajustar a la Constitució els principals articles suspesos, adequant-los per mitjà de lleis orgàniques de l’Estat. Aquest plantejament, unit a la reivindicació del Pacte Fiscal, hauria obert un nou horitzó polític i econòmic per a Catalunya.

2012. Rajoy es nega a acceptar la proposta de Pacte Fiscal que li formula Mas, que accepta veloçment la negativa, formula el dret a decidir com a resposta, i en una evolució molt ràpida, passa a postular la independència. Convoca unes eleccions anticipades fiat en una clara victòria que les urnes li neguen. CDC passa a dependre d’ERC per governar. És l’inici de la ràpida crisi terminal de l’espai central de la política catalana, l’ensorrament de CiU.

2015. Eleccions al Parlament. Junts pel Sí queda per sota de les previsions. L’obligació que senten d’afirmar que l’independentisme ha guanyat els condueix a un acord excloent amb la CUP, en lloc d’obrir una política de pactes tous azimuts. Resultat: expulsió de la presidència d’Artur Mas, mostrant així una feblesa insòlita, i lliurament de la iniciativa, l’agenda política i mediàtica a la CUP, que es declara antisistema i representava el 8% dels electors (el 5% en les últimes enquestes).

2016. Euskadi, governada pel PNV, fa valer els seus vots al Congrés dels Diputats per plantejar, en aliança amb el PSOE, un aprofundiment del seu Estatut i el reconeixement com a nació en el marc de la legalitat espanyola, a més de notables avantatges econòmics (la quota, la Y basca d’alta velocitat). El president de la Generalitat respon amb el manteniment del referèndum d’independència per al 2017.

En un any podrem fer balanç. Serà una llàstima el temps perdut.