Les estructures d'estat, pendents del possible vet del PP

Estudien recórrer al Consell de Garanties contra la llei d'acompanyament i les esmenes sobre l'eix nacional

02/02/15 02:00 BARCELONA - M.B
Alícia Sánchez-Camacho i Artur Mas se saluden al Parlament Foto: ARXIU.
Notícies relacionades

El ple del Parlament ha de debatre dimecres el pressupost i la llei d'acompanyament, que han de permetre posar fil a l'agulla a diverses estructures d'estat, però el PP podria vetar aquest escenari i recórrer al Consell de Garanties Estatutàries. Això suposaria que la tramitació s'endarrerís un mes.

El pacte de CiU i ERC inclou la creació de la sindicatura electoral i la Seguretat Social catalana o l'articulació d'una llei que catalogui aquelles infraestructures que poden rebre amenaces o atacs durant el procés d'independència. Tot plegat forma part d'un paquet de mesures encaminat a potenciar la transició nacional. La formació d'Alícia Sánchez-Camacho veu il·legals aquests passos i considera que el Consell de Garanties els donaria la raó. Per evitar el bloqueig, CiU i ERC van decidir no incloure les estructures d'estat en el text de la llei d'acompanyament i votar-les com a esmenes en la sessió plenària. D'aquesta manera restaven arguments al PP a l'hora de demanar el dictamen al consell –un cop la llei ja ha estat aprovada, no es pot recórrer a aquest organisme.

Tot i això, els populars no descarten impugnar igualment la llei d'acompanyament i les esmenes amb marcat caràcter nacional per evidenciar el “filibusterisme” de CiU i ERC, que, en la seva opinió, han evitat el Consell de Garanties perquè saben que els prohibiria les estructures d'estat. La decisió final l'acabaran de prendre avui, ja que el termini s'acaba dimarts a dos quarts de deu del matí.

Si finalment el PP no fa aquest pas, el govern espanyol encara pot impugnar aquestes lleis al Tribunal Constitucional (TC) i demanar-ne la suspensió cautelar.

LA DATA

03.02.15
És la data
màxima que tenen els grups per poder demanar dictamen al Consell de Garanties Estatutàries.
Darrera actualització ( Dilluns, 2 de febrer del 2015 02:00 )