POLÍTICA
BARCELONA - 2 febrer 2016 2.00 h

Els Mossos denuncien un veí de Castellar per insults i amenaces a Puigdemont

 L'acusen dels delictes d'amenaces a l'autoritat i de incitació a l'odi i la discriminació

 L'home actua a través d'un perfil a la xarxa social Facebook

R. PALOU - BARCELONA

Els Mossos d'Esquadra han denunciat un veí de Castellar del Vallès (Vallès Occidental) per haver proferit insults i amenaces al President de la Generalitat, Carles Puigdemont, a través d'un perfil de Facebook. A l'home, d'uns 60 anys, l'acusen dels delictes d'amenaces a l'autoritat i d'incitació a l'odi i la discriminació, castigats amb penes de fins a dos i quatre anys de presó, respectivament. La investigació la van començar d'ofici els agents de la policia catalana, després de detectar els insults i les amenaces que es proferien a través d'un perfil a la xarxa social amb un nom fictici. A l'home el van localitzar i el van citar fa pocs dies en unes dependències policials, on va comparèixer, tot i que es va negar a declarar. Els Mossos han posat el cas en coneixement del jutjat perquè determini si són constitutius de delicte o no. L'home manté actiu el perfil a les xarxes, on encara són visibles els insults i tota mena de comentaris ofensius.

Carles Puigdemont s'ha convertit en el principal objectiu de les ires de l'acusat des que va ser designat per agafar el relleu d'Artur Mas a la presidència de la Generalitat, a principis de gener. Des de l'anonimat de les xarxes socials, l'acusat fa crides constants a “afusellar-lo i cremar-lo” a ell “i a tots els separatistes”, als quals qualifica de “traïdors”. L'esposa del president i la seva família també són objecte de comentaris per part de l'home, que, per exemple, en un escrit publicat a la xarxa el 12 de gener passat, afirma que “jo mateix l'afusellaré i el cremaré i també a tota la sevaasquerosa família perquè ells són els invasors d'aquesta terra que sempre va ser hispana i mai dels catalans, que són els invasors i els colons i els xarnegos en el meu territori hispà”.

En l'informe que acompanya la denúncia dels Mossos hi ha diverses captures de pantalla com les que il·lustren aquest article. I es fa constar que Puigdemont no és l'únic polític al qual aquest veí de Castellar ha amenaçat a través de la xarxa social. Entre les víctimes de les seves ires amb comentaris encara visibles hi ha l'expresident del govern espanyol, Felipe González, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, el regidor de la CUP a Barcelona Josep Garganté o el diputat de Podemos Alberto Rodríguez. També insulta la monja i activista Lucía Caram.

277 denúncies per catalanofòbia i cap condemna

El cas d'aquest veí de Castellar és especialment greu perquè les amenaces les dirigeix a la primera autoritat del país, però no és ni molt menys únic. L'associació sense ànim de lucre Drets, integrada per advocats que es dediquen a perseguir la catalanofòbia a les xarxes socials, ha denunciat des de la seva creació, ara fa un any i mig, 277 casos de comentaris suposadament delictius a les xarxes socials amb un balanç certament decebedor. La immensa majoria de les denúncies, algunes de les quals s'han presentat en bloc coincidint amb episodis com ara la final de la copa del Rei de futbol o l'accident de Germanwings, han estat arxivades, i de les altres ni tan sols se n'ha rebut cap resposta.

Un dels casos que ha tingut més impacte mediàtic és el de l'aleshores president de Societat Civil Catalana Josep Ramon Bosch, denunciat per Drets el setembre de l'any passat, quan es va descobrir que administrava un perfil a Facebook des d'on insultava i amenaçava personalitats de l'àmbit sobiranista. Bosch, que va dimitir dies després que es donés a conèixer el cas, es va negar a declarar fa quinze dies al·legant que el delicte ha prescrit. Ara el titular del jutjat de instrucció número 3 de Manresa, que instrueix la causa, ha de decidir si l'envia a judici.