POLÍTICA
BARCELONA - 2 febrer 2017 2.00 h

Puigdemont avisa els cònsols que el referèndum es farà

 En la recepció anual a Palau, recalca que “les amenaces” de l'Estat no “desmobilitzaran” el govern ni “la voluntat d'un poble d'exercir el dret a l'autodeterminació” amb “garanties democràtiques”

ANNA BALLBONA - BARCELONA

La recepció de la Generalitat al cos consular a Barcelona té caràcter anual i ja estava prevista, però la casualitat –diuen– va fer que s'escaigués una setmana després que el delegat del govern a Catalunya, Enric Millo, es reunís amb els mateixos diplomàtics. Ahir, davant d'una seixantena de representants del centenar de consolats que hi ha a la capital catalana –la ciutat amb més cònsols d'Europa i la tercera del món–, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, els va llançar un missatge clar: aquest any “culminarà” el procés independentista i el referèndum “es farà, com a molt tard al setembre”, “amb totes les garanties jurídiques i democràtiques”. “La nostra voluntat és convertir-nos en un estat independent, superarem totes les amenaces que ens adrecen”, va refermar.

Acompanyat del conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, Puigdemont va subratllar “la voluntat d'un poble d'exercir el dret a l'autodeterminació” i es va referir al “80%” de la ciutadania que, en les enquestes, afirma que vol “poder votar” en aquest sentit. Situat el debat en el tour de force democràtic, va insistir que “l'aposta” de l'executiu és fer el referèndum a través d'“un acord amb l'Estat”, per bé que va admetre que la “negativa obstinació del govern espanyol” no els fa ser “gaire optimistes”. Hores després, les manifestacions de Madrid el ratificarien. “Però no ens desmobilitzaran”, va advertir, en un discurs en què va intercalar el català i el castellà. Abans, Romeva havia demanat al cos consular que ajudés el govern “a explicar a fora” la “lògica democràtica” del procés.

El primer tram de la intervenció, Puigdemont el va dedicar a remarcar “la vocació del poble de Catalunya d'obrir-se al món” i a exhibir les xifres de dinamisme i recuperació econòmiques. Després que aquesta setmana diversos membres del PP critiquessin el seu govern pel fet de voler “aixecar murs”, no va ser casual que Puigdemont subratllés “l'acreditada tradició consular” de Barcelona, que demostra que “aquest és un país de portes obertes”. “Mai ens hem resignat a tancar-nos en les pròpies fronteres, aquesta no és la nostra voluntat”, va insistir. Bo i esmentant “la propaganda” que hi havia hagut “en sentit contrari” per part de Madrid, entre les dades econòmiques positives va destacar que l'atur a Catalunya està quatre punts per sota que a la resta de l'Estat, que Catalunya “és un atractiu turístic indiscutible”, que concentra un terç de les exportacions regulars de l'Estat i que el 2016 va liderar la creació d'empreses.

En un discurs breu, la degana del cos consular a Barcelona i cònsol del Perú, Franca Lorella, va al·ludir a “la varietat d'interessos” que els països representats tenen a Catalunya i “el caràcter afable i solidari dels catalans”. “En la mesura que a tots els ciutadans de Catalunya els vagi bé, als nostres representats els anirà bé”, va concloure. El govern va interpretar aquesta afirmació amb satisfacció, com un signe de la normalitat i el respecte amb què el cos consular va escoltar el discurs independentista de Puigdemont.

Dins del món diplomàtic les afirmacions sempre solen ser subtils. Entre alguns membres del cos consular, hi ha la sensació que el procés s'ha de tancar aviat d'alguna manera i que, malgrat que l'eufòria independentista ha davallat, el conflicte és latent. També és cert que els punts de vista varien depenent de si el país del cònsol és de tradició federal o bé centralista.

En la recepció hi havia representants d'alguns països destacats, com ara els Estats Units, la Xina, Rússia, França o el Regne Unit, i també d'altres de menuts, com les Seychelles, el cònsol del qual és l'hoteler Joan Gaspart. També hi havia representants del Japó, Itàlia, Israel (amb cònsol acabat d'estrenar, amb qui Puigdemont havia parlat el dia abans), el Canadà i Suïssa, per dir-ne alguns. Fa una setmana, Millo va reunir una cinquantena de cònsols, a qui va assegurar que el referèndum no es farà perquè “ningú està per sobre de la llei”.

LES FRASES

El 80% de la gent vol poder votar; superarem totes les amenaces
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Si als ciutadans de Catalunya els va bé, als nostres representats també els anirà bé
Franca Lorella
CÒNSOL DEL PERÚ