POLITICA
ÒDENA - 2 març 2016 2.00 h

Els vots del PSC deixen Òdena fora de l'AMI

 El municipi s'hi va adherir el 2012, quan governaven en coalició CiU i ERC

ÒSCAR LÓPEZ / INFOANOIA - ÒDENA

El ple de l'Ajuntament d'Òdena va aprovar ahir la seva sortida de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Els vots del PSC de Francisco Guisado, que governa amb majoria absoluta, van ser suficients perquè Òdena abandoni l'AMI. El municipi es va adherir a l'entitat el 14 de febrer del 2012, quan governava una coalició formada per CiU i ERC. L'actual alcalde era cap de l'oposició i ahir justificava l'abandó de l'AMI en coherència amb el seu vot fa quatre anys. Per Guisado, el PSC, “sense negar drets civils a ningú, és un partit federal que no pot votar a favor en aquests temes”. En coherència amb aquesta posició, aposta per abandonar l'AMI.

L'alcalde socialista reivindicava: “No neguem la possibilitat que cadascú participi en el procés a títol personal, però entenem que l'Ajuntament es deu al conjunt de la ciutadania i el PSC d'Òdena no es pot desdir encara del compromís de cercar encara un projecte comú de model federal per al conjunt de l'Estat.”

Guisado va advertir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que “aquesta gran minoria que ha assolit el procés ha de comptar amb el món local per assolir la gran majoria”. I va concloure dient-li que “amb aquest alcalde no compti”, i es va refermar en el sentit que “ni ara ni mai” prendrà “cap decisió que suposi la segregació”.

Per la seva banda, els partits de l'oposició van criticar la decisió. En aquest sentit, Pep Solé (CiU) va reivindicar que “des dels ajuntaments també es pot fer país” i va recordar a Guisado: “Quan vam aprovar l'adhesió, se'ns deia que érem sectaris i que només defensàvem una part del municipi.” Solé li va retreure: “No esteu actuant com l'alcalde de tots els odenencs”, i considera que “la solució federalista està on està, en via morta”.

Pel que fa a la reacció d'ERC, Carles Casanova va lamentar que el govern no s'hagi repensat la decisió i va assegurar: “El govern d'Òdena ja no ens representa com a veïns, només cal mirar els resultats del 27-S, que parlen per si mateixos.” En aquest sentit, li va recordar el 16% de vots del PSC en aquella cita electoral. Casanova va retreure a l'alcalde que actuï “en sentit oposat del que la ciutadania vol”.