POLÍTICA
BERGA - 2 març 2017 2.00 h

El jutge arxiva la causa contra Venturós per l'estelada

 L'alcaldessa de Berga va permetre que la bandera fos al balcó de l'Ajuntament durant dues eleccions del 2015

 El magistrat creu que no hi ha delicte perquè no és “un acte de propaganda”

MARC CANTURRI - BERGA

El jutge de Berga ha arxivat la causa contra Montse Venturós, que, com a alcaldessa de Berga, va permetre que l'estelada fos al balcó del consistori durant dues eleccions, les espanyoles i les catalanes, al final de l'any 2015. El cas havia comportat dos requeriments judicials a l'alcaldessa berguedana –de la CUP– i, fins i tot, una detenció per haver desobeït les citacions anteriors.

Ara, però, el jutge considera que el fet de no despenjar una estelada del balcó de l'Ajuntament no és constitutiu de delicte perquè no es pot entendre com “un acte de propaganda”. De fet, una de les raons que han empès el magistrat a arxivar la causa és que la decisió de no treure la bandera no va ser presa per un únic partit, sinó que és una ideologia compartida en diverses formacions que formen una àmplia majoria al consistori de la ciutat.

Venturós va celebrar ahir l'arxivament i es va mostrar segura que “la fermesa, la convicció i la coherència” amb la qual s'ha actuat han fet possible la resolució favorable.

“Una petita victòria”

“És una petita victòria que demostra que la desobediència és el camí a seguir”, va indicar Venturós, poc després que la notícia es fes pública. Ara, l'alcaldessa ho té més clar que mai: “No hi ha cap altra via possible per aconseguir els canvis que ens mereixem que no sigui superant la legalitat establerta.” Per això, va assegurar que “és necessari optar per aquesta praxi desobedient davant tots els atacs frontals que rep Catalunya per part de l'Estat espanyol”.

Amb l'arxivament de la causa, l'alcaldessa de Berga creu que la desobediència surt clarament reforçada. En aquest sentit, Venturós va destacar que les accions dels òrgans judicials espanyols són “absurdes” i que no acatar-les permet “confrontar una legalitat establerta que contraposa la legitimitat popular i social”.

Adeu a un judici polític

L'alcaldessa de Berga va rebre la setmana passada una notificació que li confirmava que el procés d'instrucció s'havia acabat. “Sabíem que la resolució arribaria aviat, però en cap cas sabíem cap on apuntaria”, va assegurar. Segons diu, l'Estat espanyol “és imprevisible”, i tot i que la defensa es fonamentava en “fets inqüestionables” la decisió final del jutge era una incògnita.

Ara, un cop conegut el canvi d'opinió del jutge, Venturós creu que, tot i que el cas que s'ha donat a Berga és singular, “el fet que hi hagi aquesta primera sentència és interessant”. En definitiva, ha dit, els dona la raó en allò que han defensat des que el cas va esclatar: “S'ha de desvincular el cas polític del judicial.”

Malgrat tot, Benet Salellas, advocat de Venturós i diputat de la CUP al Parlament, creu que el fiscal no restarà de braços plegats davant la decisió del jutge de Berga. Des de la cambra catalana, Salellas va pronosticar que molt probablement la fiscalia hi recorrerà.

El diputat cupaire va recordar que “la política de l'executiu de Madrid és criminalitzar al màxim l'independentisme” i, per això, està convençut que “intentaran que l'alcaldessa de Berga s'assegui al banc dels acusats”. Salellas, a més, creu que passarà el mateix en altres casos, com el del regidor de Vic Joan Coma.

LA FRASE

La decisió del jutge ens demostra que la desobediència és el camí a seguir per canviar les coses
Montse Venturós
ALCALDESSA DE BERGA