POLÍTICA
BARCELONA - 2 març 2017 2.00 h

Patxi López vol que s'aturin els litigis contra la Generalitat

 “La solució no és inhabilitar-ho tot”, adverteix al govern espanyol

 Insta Rajoy i Puigdemont que, tot i no existir una solució immediata, parin màquines i parlin en privat

XAVIER MIRÓ - BARCELONA

En campanya com a precandidat al lideratge del PSOE, l'exlehendakari Patxi López feia ahir des de Barcelona una crida als governs català i espanyol a “parar màquines” en el camí cap al xoc de trens i asseure's a dialogar per evitar la “tragèdia” política. El precandidat a secretari general del socialisme espanyol demana al govern de Rajoy que aturi el recurs sistemàtic al Tribunal Constitucional dels acords del govern i del Parlament catalans.

En un col·loqui organitzat pel diari El Periódico i recollit per agències, López admetia que avui no hi ha sobre la taula una proposta política satisfactòria per Catalunya, però que el més important és iniciar un diàleg que ja considera obligat. El “parar màquines” és, per ell, “un pacte per donar-nos temps, per evitar el desastre” encara que no existeixi una solució immediata i sense exigir renúncies o presa de decisions a ningú. “La solució no és inhabilitar-ho tot”, advertia López al govern del PP.

Amb tot, abans de presentar la seva proposta als militants del PSC, a la tarda, Patxi López va deixar clar que, si es convoqués un referèndum amb ell com a secretari general del PSOE, donaria suport al govern espanyol i a la legalitat. López no preveu altre referèndum que el de ratificació d'un acord de Catalunya amb l'Estat i considera que un referèndum d'independència evidenciaria el fracàs del govern de la Generalitat: “Com que jo no he fet bé la feina, ara baralleu-vos els ciutadans a les urnes.”

El precandidat a la secretaria general del PSOE dona suport a contactes discrets i lluny dels focus entre els dos governs per buscar un acord: “Una proposta de part feta en públic s'enquista ” i no serveix per trobar sortides a un conflicte, avisa. Respecte a la plurinacionalitat que defensen el PSC i el precandidat Pedro Sánchez, López diu que la nomenclatura no ha de fer por, perquè Catalunya pot ser reconeguda com a nació històrica sense que això impliqui la sobirania tal com recull el Consell d'Europa, defensa. Avisa, però, que no n'hi haurà prou amb el reconeixement de la nació cultural per desbloquejar el conflicte polític actual.

LA FRASE

Davant l'evident xoc de trens, encara que no tinguem solució immediata, cal parar les màquines
Patxi López
CANDIDAT A LA SECRETARIA GENERAL DEL PSOE

El PSC ha de ratificar dilluns l'acord amb el PSOE

Tant l'executiva del PSC com la gestora del PSOE preveuen ratificar dilluns l'acord que refà la relació que es va tibar quan els socialistes catalans es van negar a permetre la investidura de Mariano Rajoy (PP) tal com va fer possible el PSOE amb la seva abstenció. El principi d'acord assolit fa dos divendres per la comissió bilateral s'està traslladant al paper i no suposarà cap canvi en profunditat del protocol d'unitat signat pels dos partits el 1978, al qual només s'afegiran les noves condicions requerides pel PSOE. En primer lloc, el secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, i el responsable d'organització de la gestora, Mario Jiménez, perfilen el mecanisme de cens específic en què s'hauran d'inscriure els militants del PSC que vulguin participar en les primàries per elegir el nou secretari general del PSOE. En segon lloc, s'institucionalitza la comissió bilateral per resoldre els futurs conflictes, però, sobretot, perquè el PSOE participi en el debat sobre les aliances polítiques del PSC a Catalunya. Miquel Iceta i el president de la gestora, Javier Fernández, el signaran un cop ratificat.