POLÍTICA
BARCELONA - 2 març 2018 0.00 h

La resposta al procés és desproporcionada, segons l’informe anual del Síndic

 Rafael Ribó alerta d’una “regressió” a Catalunya arran de la intervenció de la Generalitat i el 155

 Sobre el 17-A, denuncia un “menyspreu” dels Mossos

JUDIT LARIOS - BARCELONA

La resposta penal al procés català és “desproporcionada”. Així ho denuncia l’informe anual al Parlament corresponent a l’any 2017 del Síndic de Greuges de Catalunya, referint-se a l’empresonament de part del govern i dels Jordis, així com als efectes en els drets socials de la intervenció dels comptes de la Generalitat i l’aplicació de l’article 155. En la presentació, ahir, de l’estudi, en què s’analitza la situació dels drets al territori, el síndic Rafael Ribó va definir la situació com una “regressió” de Catalunya. “És inadmissible que hi hagi càrrecs electes engarjolats i que d’altres estiguin a l’exili”, va sentenciar Ribó.

De fet, el síndic també ha rebut diverses queixes relacionades amb el referèndum de l’1-O, principalment sobre les càrregues dels cossos policials espanyols. I va recriminar que desconeix que s’hagi escrit “una sola línia” de l’informe imparcial sobre l’actuació policial demanat per organismes europeus com el Consell d’Europa i les Nacions Unides.

Respecte als atemptats perpetrats a Barcelona i Cambrils el 17 d’agost, el síndic va denunciar un “menyspreu” dels Mossos d’Esquadra, assenyalant que “no tenien el reconeixement que els calia per combatre el terrorisme”. En aquest sentit, Ribó va exigir l’accés de ple dret de la policia catalana als organismes estatals i internacionals de coordinació policial, així com el “complet esclariment” dels vincles existents entre el líder de la cèl·lula terrorista i els serveis secrets de l’Estat espanyol.

Segons Ribó, “hi ha una erosió constant de drets i llibertats fonamentals” a Catalunya. En concret, el 2017 el síndic va tramitar més de 26.000 actuacions, i en un 76% dels casos en què es va detectar una vulneració de drets es va acceptar la seva resolució: “Anem avançant cap a una cultura d’acceptació del control, supervisió i recomanació democràtica”, va celebrar Ribó. D’entre el total de queixes rebudes, la majoria estaven relacionades amb les polítiques socials, mentre que les seguien ben de prop les demandes sobre polítiques territorials –com ara la contaminació acústica o la planificació urbanística–, i en tercer lloc les relatives a empreses privades. “La qüestió de la llengua i la cultura presenta un nombre ínfim de queixes”, va destacar Ribó, tenint en compte que suposen només un 0,6% de les demandes: “No hi ha una problemàtica social remarcable sobre conflictivitat lingüística a Catalunya”, va subratllar, i va demanar que “no es jugui amb aquest tema des de la perspectiva partidista”.

LA FRASE

És inadmissible que hi hagi càrrecs electes engarjolats i que altres estiguin a l’exili
Rafael Ribó
SÍNDIC DE GREUGES DE CATALUNYA