Alcaldes a disposició del procés

L'AMI proposa cinc acords per impulsar el procés des del municipalisme

Es proposa que els regidors electes es posin a disposició del nou Parlament

02/04/15 02:00 GIRONA - JOAN TRILLAS

Els ajuntaments catalans han de ser claus per donar un impuls inapel·lable cap a la independència; és més, els regidors electes que sorgeixin de les properes eleccions municipals es proposa que en el moment de prendre possessió del càrrec es posin a disposició del nou Parlament que sorgeixi de les eleccions del 27 de setembre. Aquest és, de fet, el pal de paller de la Declaració Municipalista de Cervera, document impulsat per l'Associació de Municipis per a la Independència (AMI) que ahir es va presentar a l'Ajuntament de Girona.

Aquest document, que consta de cinc punts, vol ser una eina clau per aglutinar el compromís dels ajuntaments catalans cap al procés sobiranista. Un document que ha rebut el suport de 740 municipis, tret dels 9 que estan en mans d'alcaldes d'Iniciativa per Catalunya.

Buscar majories

La Declaració de Cervera proposa –i anima– als nous grups municipals que sorgeixin de les eleccions municipals del maig que pactin amb partits “inequívocament” sobiranistes. El primer punt de la declaració deixa clar que sempre s'ha de respectar la plena autonomia de cada municipi, però això no treu que s'animi les forces més votades, i compromeses amb el procés, no ja només a pactar, sinó a posar-se a disposició del nou Parlament de Catalunya que sorgeixi de les eleccions.

L'alcalde de Montblanc i vicepresident de l'AMI, Josep Andreu, va explicar ahir que la previsió era fer públic el document el passat 13 de març, però es va ajornar per una indisposició del president de l'entitat i alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, que ahir tampoc no hi va poder assistir.

En tot cas, l'actualitat i la velocitat dels darrers esdeveniments, com ara l'acord sobre el full de ruta signat per l'ANC, Òmnium, CDC, l'AMI i ERC i amb l'adhesió de Súmate, ha fet que es valorés no posposar-ho més i fer-ho públic: “El municipalisme juga un paper fonamental i determinant per avançar decididament cap a la independència, i amb el full de ruta acordat, no podíem retardar més la Declaració de Cervera”, va remarcar l'alcalde de Montblanc.

En aquest sentit, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va voler afegir la importància que el gruix dels càrrecs electes adoptin un “compromís personal i explícit” de treballar per la independència de Catalunya.

Compromís personal

La Declaració de Cervera incorpora un punt clau i polèmic pels detractors del procés: encoratjar els nous càrrecs electes municipals a adoptar en el moment del jurament un compromís personal, davant el consistori, a favor del procés. Però no només això, sinó, i queda molt clar en el punt cinquè de la declaració, que a més, si la voluntat democràtica a favor de la sobirania i la independència de Catalunya esdevé majoritària a les urnes el 27 de setembre, es reafirma el compromís a mostrar la “total disposició per iniciar el procés constituent cap a la independència de Catalunya al costat de les nostres institucions”.

La Declaració de Cervera està formada per cinc punts, els quals no passen de llarg de temes que preocupen la ciutadania. Per exemple, el tercer punt també vol ser un compromís per treballar per la transparència i el foment de la participació ciutadana, però també es vol combatre la corrupció. L'acord també inclou prioritzar les polítiques basades en la igualtat d'oportunitats i el manteniment dels serveis públics, focalitzats sobretot als ciutadans més vulnerables. A la presentació hi van assistir els alcaldes de Girona (que va actuar finalment com a amfitrió), Cervera (que conserva el nom a la declaració tot i que finalment no es va poder fer allà), Caldes de Montbui, el Port de la Selva, Olot, Montblanc i Balaguer.

LES XIFRES

740
municipis
catalans han avalat la Declaració de Cervera pel que fa referència a treballar per la sobirania
9
alcaldes
ecosocialistes catalans mostren la seva discrepància amb el document, segons destaca l'AMI

Autonomia municipal

Aquest document és una proposta, que properament es ratificarà a Cervera, en la qual es demana que les candidatures, o més concretament els càrrecs electes, perquè la decisió és i serà sempre personal, la subscriguin.

Per això el punt primer de l'acord deixa clar que el document parteix de la base de respectar sempre l'autonomia municipal, donant prioritat a les aliances de govern entre tots els partits compromesos a treballar per l'exercici de l'autodeterminació de Catalunya i amb l'objectiu clau d'assolir per al proper mandat la plena sobirania de la nació catalana. Un procés, però, que parteix d'un camí ja recorregut. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va destacar que el recorregut que s'ha fet fins ara “confirma el sentit fundacional de la mateixa AMI”, i avala aquesta crida “transversal” fruit de la “pura democràcia”.

Darrera actualització ( Dijous, 2 d'abril del 2015 02:00 )