LA CLAU

JUANCHO DUMALL

Director adjunt

Rivera i el professor Bacteri

@JuanchoDumall


DIJOUS, 2 D'ABRIL DEL 2015

El periodista Enric Marín afirmava dijous passat en aquestes mateixes pàgines que Albert Rivera, líder de Ciutadans, «és un producte perfecte de màrqueting polític. Concebut com  un tres en un: per frenar el sobiranisme, per frenar Podem i per garantir la governació dels partits d'ordre». Es tracta d'una anàlisi interessant, com solen ser totes les de Marín, però probablement incompleta. És cert que Rivera ha sigut generosament promocionat en els mitjans de Madrid -però no en els catalans, llevat de comptades excepcions- segurament pel seu frontal rebuig al sobiranisme. Després de constatar l'enorme erosió del PP pels seus tremends excessos anticatalans, l'establishment espanyol ha vist en Ciutadans un segon pilar de contenció del nacionalisme.

També és veritat que Ciutadans entra en competència amb Podem en el terreny de la regeneració democràtica i la crítica als desgastats partits tradicionals. Però convé no oblidar que Rivera va saltar a l'escena política amb els seus actuals postulats molt abans que ho fes Pablo Iglesias i molt abans també que CDC i Artur Mas fessin el gir cap a l'independentisme.

L'operació de màrqueting no hauria estat tant en l'origen de Ciutadans i el llançament de Rivera el 2006 com en el seu aprofitament posterior, en un moment de profunda crisi del sistema bipartidista. I, per una altra banda, si l'invent consistia a buscar una crossa en la qual es recolzessin els dos «partits d'ordre» per prolongar la seva discutida hegemonia, semblaria un experiment propi del professor Bacteri, aquell personatge d'Ibáñez que sol sortir del laboratori amb la barba socarrimada.

Comodí del públic

Perquè a l'afavorir l'escalada de Ciutadans, el PP i els seus ideòlegs  estaven començant a cavar la seva pròpia tomba, com s'ha vist a Andalusia. És possible que el partit de Rivera pugui ser utilitzat pel PP i pel PSOE com a comodí del públic en alguns ajuntaments i comunitats, però en molts altres llocs serà el desencadenant de grans canvis i d'aparatoses caigudes de dirigents dinàstics que semblaven eterns
.