POLITICA
BARCELONA - 2 abril 2016 2.00 h

Puigdemont retreu a Montoro que és l'Estat el que no compleix

 El president de la Generalitat acusa el ministre de “llepar els impostos dels catalans i centrifugar la despesa”

 “Si el molesta com gestionem, que ens doni la capacitat de recaptar tots els impostos”

REDACCIÓ - BARCELONA

El dit de Cristóbal Montoro assenyalant els territoris en general i Catalunya en particular com a responsables de la desviació del dèficit de l'Estat espanyol –no va ser del 4,5% com havia promès Mariano Rajoy, sinó del 5,16%– no ha agradat gens al govern. La Generalitat ha denunciat sistemàticament el repartiment desigual del dèficit entre l'Estat –que podia arribar fins al 4,2%– i les comunitats –obligades a no passar del 0,7%–. I ahir hi va tornar
el president de la Generalitat. Carles Puigdemont va replicar al ministre d'Hisenda en funcions que l'Estat espanyol és responsable d'un forat “de més del doble del que representen les comunitats” i el va acusar de “llepar els impostos dels catalans i centrifugar la despesa”.

El cap de l'executiu català va assegurar que és l'executiu espanyol el que comet “incompliments reiterats” a l'hora d'afrontar els pagaments i sostenir les comunitats. “Si el molesta com gestiona Catalunya, que ens doni la capacitat de recaptar tots els impostos”, etzibava, visiblement molest amb les acusacions de l'executiu estatal. Montoro va arribar a dir que els polítics catalans s'havien passat tot el 2015 decidint si feien eleccions. “Es van dedicar a això i no a gestionar”, va denunciar el ministre en funcions, referint-se al procés sobiranista. La rèplica de Puigdemont va ser rotunda: el 80% dels ajuntaments adherits a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) generen superàvit.

També des del govern, el secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, va demanar un repartiment “proporcional” del sostre de dèficit i va recordar que els territoris només poden registrar un 16% del dèficit quan, en canvi, representen el 30% de la despesa. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Aragonès va recordar que el PP no ha complert amb la reforma del sistema de finançament, que s'havia de revisar el 2014. I va prometre que, tot i els advertiments de Montoro, no hi haurà una reducció de la despesa pública en el pressupost del 2016.

El govern estatal no es va moure del discurs del ministre d'Hisenda en funcions. La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va reconèixer que els territoris han fet un gran esforç per ajustar-se als límits, però va insistir que n'hi ha que no han complert –sense concretar quins– i els va instar a fer “un esforç” per no gastar més.

LES XIFRES

5,16
per cent
de dèficit va registrar l'Estat el 2015, quan la UE havia imposat un objectiu del 4,2% i Rajoy havia promès un 4,5%.
2,70
per cent
de dèficit va registrar Catalunya el 2015, quan el Consell de Política Fiscal i Financera havia imposat un 0,7%.

El País Valencià, en peu de guerra

No només Catalunya va rebre amb enuig que Cristóbal Montoro culpés els territoris de l'incompliment del dèficit, sobretot perquè sols el País Basc, Galícia i les Canàries es van ajustar al 0,7% el 2015. Des del País Valencià, l'altra comunitat que el ministre en funcions va assenyalar com a responsable de l'augment del dèficit, el president, Ximo Puig, va acusar Montoro de mentir i d'“intentar eludir la seva responsabilitat”. El dèficit valencià es deu, segons Puig, “als pufos” del PP valencià. La número dos, Mónica Oltra, va alertar que continuaran incomplint el dèficit fins que no es millori el sistema de finançament.

El PSOE també va carregar contra Montoro criticant “l'herència enverinada” que deixa Mariano Rajoy. I els presidents de Cantàbria i Extremadura, per la seva banda, van subratllar els esforços fets per ajustar-se als límits.