LA CLAU

ALBERT SÁEZ

Director adjunt

Fantasmes a les llistes

@albertsaezc


DISSABTE, 2 DE MAIG DEL 2015

Gairebé 300 llistes de les eleccions municipals del 24 de maig estan encapçalades o inclouen persones que no resideixen al municipi pel qual es presenten. L’estudi s’ha fet a Catalunya, on el debat sobiranista, malgrat els molts inconvenients que alguns li troben, també impulsa la regeneració democràtica al promoure un nou tipus de competència política. No hi ha dubte que l’origen d’aquest fenomen resideix en les peculiaritats del mapa electoral català, que en determinats territoris engresca un bipartidisme sense la presència dels partits majoritaris espanyols.

¿Per què els partits recorren a aquesta pràctica? A primera vista és una mostra més del somnambulisme de les formacions majoritàries en el règim del 78. L’era de la transparència exigeix més dosis d’autenticitat. El que era un secret a crits als municipis afectats es converteix en un escàndol per l’efecte big data, l’acumulació a través de la viralitat de les xarxes digitals. De manera que l’artifici afecta la reputació dels candidats «autèntics».

Bipartidisme al BOE

Qualsevol risc és assumible si comporta un benefici. Segons que sembla, una de les lleis fonamentals del bipartidisme, la LOREG (llei orgànica del règim electoral general), estableix una subvenció per als partits que presentin llistes en el 50% dels municipis de cada província. De manera que les llistes fantasma proporcionaran a PP i PSC uns avantatjosos ingressos de més de 600.000 euros. Una mostra més que el bipartidisme no sorgeix a les urnes sinó al BOE.

Amb tot, el que resulta realment greu no són les llistes fantasma sinó els fantasmes a les llistes. I els del PP i del PSC no en seran els únics. Els espectres proliferaran. Bárcenas Rato sobrevolaran les candidatures del PP, Chaves Griñán recorreran les del PSOE, i els Pujol, amb una mà al davant i una altra al darrere, les de CiU. Tampoc hi faltaran espectres entre els nous: Monedero acompanyarà els desconeguts candidats de Podem i Jordi Cañas els de Ciutadans. Fins i tot a Ada Colau se li pot aparèixer el PSUC o a Alfred Bosch el tripartit
.