POLÍTICA
GANT - 2 maig 2016 2.00 h

Puigdemont no veu cap risc en les llistes separades

 Prediu una “importantíssima presència” independentista al Congrés el 26-J

 Critica el “fracàs” de la política estatal

ALBERT SEGURA - GANT

A Carles Puigdemont no el preocupa que CDC i ERC concorrin i facin campanya per separat el 26-J. El president de la Generalitat es va mostrar ahir “absolutament convençut” que “no hi haurà cap risc per a l'estabilitat” del govern. “Encara que ens puguem presentar per separat, ho fem amb un objectiu comú” que “també compartim quan fem política fora de Catalunya”, va defensar a bord del vaixell en què va recórrer el port de Gant. “La política catalana no deixarà passar cap oportunitat”, creu.

Després de reunir-se amb el president del Parlament federal belga, Siegfried Bracke, en el seu primer viatge oficial a l'estranger Puigdemont va assegurar que a la UE sorprèn que el PP pugui tornar a guanyar les eleccions. “Com és possible?”, es va preguntar. “El fracàs de la política espanyola desconcerta Europa”, va insistir. I va recordar el pas al costat fet pel seu predecessor, Artur Mas, “un exemple que cap líder polític ha estat capaç de fer”, anteposant “sempre els interessos del país abans que els del partit o els personals”.

Però fins i tot “si finalment el president espanyol fos una persona diferent” de Mariano Rajoy, Puigdemont sospita que “potser es descobrirà que no és un problema d'una persona ni d'un partit sinó d'un sistema polític que no acaba de trobar una resposta política, o no té voluntat d'expressar una resposta política a la situació de Catalunya”.

Puigdemont treu importància a les carbasses que Esquerra ha donat a Convergència: “Com que no ens dividirà res d'allò que ens uneix en el govern i el grup parlamentari, estic absolutament convençut que no hi haurà cap, cap risc per a l'estabilitat d'un govern que funciona molt bé i d'un Parlament que té una majoria sòlida” que ja “voldrien molts espanyols en aquests moments”, sosté. I confia que “independentment de qui quedi primer o segon, hi haurà una importantíssima presència de diputats independentistes” al Congrés després del 26-J, i aquest “és un missatge clar que el món entén”.

La reunió amb eurocomissaris, quan toqui

Puigdemont tancarà avui a Brussel·les, després d'haver visitat Anvers i Gant, la seva estrena internacional com a president i es reunirà amb el president del Partit Liberal Europeu, Hans van Baalen, i amb els treballadors de la delegació del govern davant la Unió Europea. En aquesta ocasió, però, el president de la Generalitat no trepitjarà les institucions comunitàries: ni la Comissió Europea, ni el Consell ni l'Eurocambra. L'objectiu ara era Flandes, perquè el seu homòleg flamenc, Geert Bourgeois, “va ser dels primers” de convidar-lo, segons explicava ahir. “Ja arribarà el moment que, de manera formal, tindrem l'oportunitat de parlar amb qui haguem de parlar”, va al·legar Puigdemont, que hi ha anat acompanyat pel conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, i que ha fet servir tant l'anglès com el francès en les seves entrevistes i discursos. “El dia que em proposi veure algun comissari europeu o alguna altra autoritat ho farem, ho demanarem i ho aconseguirem, però no era l'objectiu d'aquest viatge”, va insistir.