POLÍTICA
Barcelona - 2 octubre 2015 2.00 h

La Diputació de Barcelona ingressa a l'AMI

 La proposta tira endavant amb els vots de CDC, ERC i la CUP

 Unió i el grup de BComú i ICV s'abstenen

REDACCIÓ

La Diputació de Barcelona va aprovar ahir adherir-se a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) amb els vots a favor de CDC, ERC i la CUP. Les dues diputades d'UDC (Sònia Recasens i Laura Martínez) i els set d'EPM (ICV-EUiA-EPM-BComú-Entesa) es van abstenir. Com era d'esperar, els grups del PP, C's i el PSC hi van votar en contra. Amb la votació d'ahir, la Diputació de Barcelona ingressa a l'AMI, on ja hi ha les diputacions de Girona i Lleida, mentre que la de Tarragona s'hi podria afegir avui divendres a través d'una moció que han presentat ERC i la CUP.

El portaveu de CiU, Joan Carles Garcia Cañizares, considera que la integració de la Diputació de Barcelona és “lògica”, perquè ja en formen part els municipis de la demarcació. El portaveu d'ERC-AM, Jordi Fàbrega, ressaltava que l'AMI és una eina fonamental per al municipalisme català i que adherir-se a aquesta entitat “és un tema de dignitat, conseqüentment amb el que han decidit els ciutadans de Catalunya”. La CUP-PA també ha votat a favor de la moció. La seva diputada Laia Sabater considera que “les administracions han de fer passos valents per respondre a les mobilitzacions dels ciutadans”. El portaveu de l'EPM, Arnau Funes, va assegurar que, si bé aposten per un estat propi, l'AMI hauria de fer un esforç per ser una associació més municipalista del que és actualment. Manuel Reyes, del PP, va criticar que aquesta sigui la primera moció que s'aprova en aquest mandat, en detriment dels temes que afecten més els ajuntaments.

LA XIFRA

26
vots
a favor, de CDC, ERC i la CUP, van permetre tirar endavant l'adhesió de la Diputació de Barcelona a l'AMI.

El PP no vol que s'hi destinin diners

Dur debat entre favorables i detractors a l'ingrés de la Diputació a l'AMI. Els partits que hi van votar en contra, el PSC, el PPC i Ciutadans, van recordar que en les eleccions del 27-S les llistes independentistes no van aconseguir una “majoria suficient” per continuar amb el procés. A més a més, els populars van advertir que, si la Diputació destina recursos a l'AMI, podria estar cometent un “acte il·legal”. D'altra banda, CiU, ERC i la CUP van defensar la “legitimitat” per prosseguir amb el projecte independentista en un moment en què cal que les administracions facin “passos valents”. Així, en el text de la moció es manifesta el “compromís” de la Diputació de treballar amb l'AMI amb l'objectiu de contribuir a “fer efectiva” la transició cap a la independència, en la qual drets “nacionals, socials i igualtat de gènere” han d'anar en paral·lel per aconseguir una “societat justa i lliure”. En el text també es denuncien els incompliments de l'Estat.