POLITICA
BARCELONA - 3 març 2016 2.00 h

JxSí perd el suport de la CUP per frenar una llei sobre ATLL

 Els anticapitalistes voten amb la resta de grups obrir el debat per revertir la gestió privada de l'aigua

 La coalició independentista alerta que la mesura suposaria una despesa de 1.200 milions

EMMA ANSOLA - BARCELONA

La CUP es va desmarcar ahir de Junts pel Sí i la coalició independentista va perdre la primera votació en un ple sobre un tema polèmic com és la gestió pública dels recursos. Era el primer tràmit d'una llei en aquesta legislatura i Junts pel Sí i la CUP van evidenciar el seu desencaix en temes com la privatització de l'aigua. Unes divergències que el president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras van intentar, sense èxit, apaivagar a primera hora del matí en una reunió amb els diputats de l'esquerra anticapitalista Mireia Boya, Benet Salellas, Gabriela Serra i el membre del secretariat nacional, Xavier Generó.

El problema, un cop més, era l'adjudicació del servei en alta, que realitza l'empresa Aigües Ter-Llobregat (ATLL), a Acciona en la legislatura anterior. La polèmica tornava a aterrar a l'hemicicle aquesta vegada en forma de proposició de llei de la mà del PSC. La CUP, favorable de la gestió pública, es va desmarcar de Junts pel Sí, que havia presentat una esmena a la totalitat que frenava qualsevol debat sobre la norma legislativa. Segons la coalició independentista, la reversió del contracte “suposaria una despesa de 1.200 milions”, segons el diputat Marc Sanglas. Una xifra impossible, tal com està la tresoreria de la Generalitat, la qual cosa ja impossibilitava qualsevol debat. Junts pel Sí, a més a més, es mostrava partidària d'esperar el resultat de les sentències que sobre l'adjudicació han de dictar el TSJC i el Suprem.

El vot contrari de la CUP a frenar la llei va permetre ahir que els tràmits continuïn endavant. Tanmateix, el PSC, tot i ser autor de la proposta, se'n va endur la crítica més contundent del diputat de l'esquerra independentista, Benet Salellas. “Volem debat, transparència i fiscalització”, va defensar el diputat per justificar el vot d'ahir sense que això serveixi, però, per “prejutjar el final”, va advertir.

A continuació va acusar els socialistes d'actuar amb “cinisme” presentant una proposta a favor de la gestió pública de l'aigua quan, en canvi, és el PSC qui ha apostat per privatitzar el servei en baixa, el que arriba fins a les llars. I ho va fer, a més a més, encarint el preu que paguen els consumidors i adjudicant el servei sense contracte públic, “per la cara”, els va etzibar. Salellas va assenyalar irregularitats detectades com el cobrament de dietes, “considerades il·legals”, per part de membres de consells d'administració que ara són diputats del PSC i de velles maneres de fer política com són les portes giratòries entre el partit i ATLL, on ara hi treballa l'exdiputada i secretària del govern en l'època del tripartit, Laia Bonet.

Poble Lliure no vol pròrroga pressupostaria

La discussió sobre els pressupostos entre Junts pel Sí i la CUP no pot ser “un debat que encalli el procés de ruptura amb l'Estat”. Ni tampoc es pot permetre “prorrogar” els pressupostos actuals, elaborats per un govern de CiU i amb un caràcter autonomista. Aquest és el missatge i l'anàlisi crítica de l'actual situació política que el corrent Poble Lliure, que forma part de la CUP, va donar a conèixer ahir coincidint amb les negociacions que l'esquerra anticapitalista porta a terme amb Junts pel Sí i que es preveuen llargues. “Ara toca avançar”, adverteix, però, Poble Lliure.