POLÍTICA
BARCELONA - 3 març 2017 2.00 h

Homs creu que el Suprem sentenciarà abans que el TSJC

 L'exconseller recorda que la decisió de l'alt tribunal sobre el seu cas “condicionarà” el procés contra Forcadell

REDACCIÓ - BARCELONA

L'exconseller de la Presidència Francesc Homs va recollir ahir la “sensació generalitzada” que la resolució del Tribunal Suprem sobre la seva participació al 9-N arribarà en les pròximes setmanes, abans que la del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), malgrat que el judici a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau pels mateixos fets va quedar vist per a sentència amb anterioritat al seu. L'endemà del seu al·legat final a l'alt tribunal, Homs va constatar, en una entrevista a Els matins de TV3, que hi ha “més probabilitats que hi hagi una condemna que altra cosa”.

La sentència del Suprem sobre l'actuació de l'exportaveu del govern el 2014 “condicionarà” els processos oberts i per obrir contra l'independentisme, començant pel judici del TSJC contra Mas, Ortega i Rigau, i continuant per la causa contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els altres tres membres de Junts pel Sí de la mesa de la cambra. “Si a nosaltres ens condemnen o ens absolen, poc o molt, condicionarà tots els altres casos que venen a continuació. Marcarà el to de la resposta penal i, com que el suprem dicta jurisprudència, no se'n podran apartar ni ells ni altres tribunals”, va explicar.

L'actual cap de files del Partit Demòcrata al Congrés va recordar que, encara que hi hagués sentències contradictòries entre les dues causes del 9-N, la decisió del Suprem preval sobre la del TSJC. L'encausat va certificar tots els fets que el fiscal li atribuïa: “Li vaig dir: de fet, n'he fet més, i si vol els hi explico. Ni me'ls va preguntar.” “Venim d'un país on el nostre Parlament, quan no hi ha democràcia, el tanquen per la força. Les Corts espanyoles han estat sempre obertes, quan hi havia en Franco, i dictaven lleis. Perquè hi hagi democràcia hi ha d'haver llei, però a Catalunya hem patit lleis que no venien de la democràcia”, va rememorar.

Ni gos, ni ràbia

En tot cas, va insistir, tal com va fer al tribunal en el seu al·legat, que el referèndum sobre la independència “es farà”. “Ells reaccionaran com han fet des de la sentència de l'Estatut el 2010, malament. Pensen que mort el gos, morta la ràbia, i no s'han adonat que a Catalunya no hi ha ni gos ni ràbia, sinó una majoria transversal que vol decidir el futur votant”, va descriure.

El diputat del PDeCAT també va denunciar que el procés judicial està “ple d'irregularitats”, ja que “la llei d'enjudiciament diu que la mateixa causa no pot estar en tribunals diferents”. A Homs li correspon el Suprem pel fet de ser aforat com a legislador al Congrés.

LA FRASE

Si a nosaltres ens condemnen o ens absolen, condicionarà tots els casos que venen a continuació
Francesc Homs
EXCONSELLER DE LA PRESIDÈNCIA