Política

Redistribució interna
Jordi Sauret

Edició impresa Política | 03/05/2015 - 00:00h


En un entorn d'alta volatilitat a causa dels baixos percentatges de fidelitat dels electors als partits tradicionals, en pocs mesos es produeixen canvis significatius d'intenció de vot respecte a unes eleccions que fins i tot estan lluny de celebrar-se, molt lluny per als temps que corren, on una notícia devora l'altra i els climes d'opinió se succeeixen. Respecte a les dades de l'enquesta de desembre, els electors expressen estats d'opinió aparentment diferents, però que, amb una anàlisi en detall, s'observa que més aviat es tracta d'una redistribució interna dels grans blocs que configuren la política catalana.

La suma actual al Parlament dels grups de CiU, Esquerra i la CUP dóna 74 diputats, i la pro­jecció que avui publica l'enquesta de La Vanguardia atorga per a aquests mateixos grups polítics entre 71 i 74 escons; és a dir, el "bloc sobiranista" continuaria sent majoritari en el futur Parlament, amb un nivell de suport ciutadà similar, encara que l'actual principal partit nacionalista (CiU) perd molt pes, que el guanya en part ERC, però amb menor intensitat que en altres estudis, ja que la CUP millora de manera significativa posicions dins del subespai d'esquerra independentista. El "bloc sobiranista" manté posicions en l'eix "independentista", però altera els pesos interns en el vector "dreta-esquerra".

Més sorprenent sembla el gran avenç de Ciutadans, que lideraria ara el bloc dels partits que no volen la independència de Catalunya, però la millora de les seves expectatives és proporcional a la caiguda del PSC i PPC. En el debat i la defensa de si Catalunya ha de romandre dins d'Espanya, els electors perceben que en aquests moments la força política d'Albert Rivera els representa millor. I alhora, com a partit polític percebut com a "nou", C's no té el llast de casos de corrupció, ni apareix com a responsable de les retallades, i menys d'haver causat l'actual crisi econòmica, ja que aquest partit no tenia llavors cap responsabilitat de govern.

En funció dels eixos de campanya, els electors prenen decisions agregades, i intenten seleccionar en cada cas la millor opció per donar resposta als temes que ells perceben que es diluciden en cada elecció, de manera que ara, en l'eix "relació Catalunya-Espanya", castigar els partits amb sospites de corrupció, i en general, castigar la manera de fer política que ha portat a l'actual crisi econòmica, per a una part de l'electorat C's està ben posicionat, de la mateixa manera que Podem ara perd força en relació amb estudis anteriors.

I una altra dada molt rellevant per entendre l'actual projecció, com ja va passar en les eleccions del 2012: la província de Tarragona es comporta com "la mit­jana" d'una Catalunya amb dos pols molt diferents, on a la província amb més electors i nombre d'escons -Barcelona- s'expressa d'una manera que explica el gran ascens de C's pel sentit de vot de les grans ciutats metropolitanes, i que contrasta absolutament amb el sentit de vot de Girona i Lleida, clarament nacionalista i a favor de CiU i ERC, i on Ciutadans millora però només a compte de reduir la ja limitada presència de PSC i PPC.